Dünya devi markalar tamamen elektrikli araçlar için gaza bastı

Sıfır emisyon planlarını paylaşan birçok araç üreticisi tarafından gelecek senelerde sadece elektrikli otomobil satışı gerçekleştirilecek. Dev markaların elektrikli markalara dönüşeceği tarihler ise dikkat çekiyor.

OTOMOTİV 27.07.2021, 12:34 28.07.2021, 10:18
Dünya devi markalar tamamen elektrikli araçlar için gaza bastı

Son dönemlerde oldukça popülerleşen elektrikli araçlar sebebiyle birçok marka bu pazara yoğunluk vermiş durumda.

Sektördeki büyük markalar karbon emisyonundaki fosil yakıt payını sıfırlamak maksadıyla Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği yasaları çerçevesinde elektrikli araç yatırımlarını her gün arttırıyor.

Dev markaların içten yanmalı motorları bırakacakları ve tamamıyla elektrikli araç satmaya başlayacakları tarihler şöyle…

Honda

Şimdiye dek ‘bütünüyle elektrikli’ araç satışı yapacağını söyleyen şirketlerin içinde en geç tarihi paylaşan, Japon araç devi Honda.

Honda 2040 senesi itibarıyla artık fosil yakıtlı araç satışı gerçekleştirmeyeceğini söyleyerek yalnızca elektrikli araç satacağını ifade etti.

General Motors

Amerika Birleşik Devletleri merkezli araç üreticisi GM bütünüyle elektrikli araç geleceği için ortak bir vizyon geliştirmek maksadıyla Çevre Savunma Fonu’yla çalıştığına dikkat çekti ve firmanın 2035 senesi itibarıyla yalnızca elektrikli araç üretmeyi amaçladığını kaydetti.

Audi

Audi, sıfır karbon emisyonu hedefinin bir parçası olarak 2033 senesine kadar benzinli ve dizel araç üretimini durduracağını paylaştı.

Audi’nin CEO’su Markus Duesmann, 2026’dan itibaren firmanın sadece elektrikli araç üretimini yapmayı sürdüreceği bilgisini paylaşırken, 2033 senesine dek içten yanmalı araçların üretilmesinin kademeli olarak durdurulmasının planlandığı bilgisi paylaşıldı.

Mercedes

Mercedes’in Alman üretici firması Daimler, 2022-2030 seneleri arasında elektrikli araç teknolojisine 40 milyar Euro bir yatırım yapılacağını söyledi. 2030 senesi itibarıyla ise şirketin bütünüyle elektrikli araç üretimine geçmeyi planladığı ifade edildi.

Volvo

İsveçli araç şirketi Volvo, hızlı bir şekilde büyüyen elektrikli araç pazarına odaklanacağını söyleyerek, fosil yakıtlı motorlar üretmeyi kademeli olarak durduracağını kaydetti ve 2030’a gelindiğinde artık bütün otomobillerin elektrikli olacağını söyledi.

Bentley

Bentley bir İngiliz lüks araç üreticisi. Bentley Motors, 2026 senesi itibarıyla şarj edilebilen elektrikli ve hibrit araçları pazara çıkamayı ve 2030 itibarıyla ise elektrikli araçlara bütünüyle geçmeyi planlıyor.

Ford

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük araç üretici firmalarından olan Ford, elektrikli araçlara dair yatırımlarını 2025 senesine kadar 30 milyar doların üzerine çıkaracaklarını ifade ederek, 2030 senesine dek araçlarının bütünüyle elektrikli olmasını planladıklarını ifade etti.

BMW

Alman otomobil firması BMW ise 2030 yılına dek satışa çıkardığı araçların yarısının bütünüyle elektrikli olacağını kaydetti.

Volkswagen

Alman araç devi Volkswagen, 2030’dan itibaren Avrupa’daki araç satışlarının yüzde 70’lik kısmının bütünüyle elektrikli olacağı bilgisini paylaştı.

Opel

Alman araç firması Opel, Stellantis bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Firma 2028 senesine dek Avrupa’daki araçlar için içten yanmalı motor kullanmayı durduracağını ve bütünüyle elektrikli araç üretimine geçmeyi planlandığını söyledi.

Jaguar Land Rover

Lüks araç firması Jaguar ise 2025 senesi itibarıyla bütünüyle elektrikli araç üretir duruma gelinmesinin planlandığını ifade etti.

FIAT

Fiat, 2025-2030 seneleri arasında üretecek olduğu araçları bütünüyle elektrikli bir şekilde üretmeyi planladığını söyledi.

Renault

Renault, 2025 senesinde yüzde 65’in üstündeki elektrik destekli araçları, 2030’da ise yüzde 90’a varan elektrikli araç filosu sunmayı amaçlıyor.

Mini

Alman BMW bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mini, marka araçların bütününün 2030 senesinde yüzde 100 elektrikli olmasını planladığını söyledi.

Yorumlar (0)