Döviz kuru düştü, ikinci el araçlar direniyor

Döviz kurlarında meydana gelen sert gerilemeyle beraber sıfır otomobil fiyatlarında gözlenen düşüş, ikinci el araç satışlarını neredeyse durma noktasına getirdi.

OTOMOTİV 29.12.2021, 20:22
Döviz kuru düştü, ikinci el araçlar direniyor

Bu ayın başında meydana gelen yukarı yönlü kur değişimleri ile beraber sıfır araçlara bir hafta içinde ortalama 3 kez zam yapılırken, ikinci el otomobil piyasasında da fiyatlar yükselmişti. Geçtiğimiz hafta itibarıyla döviz kurunda sert bir düşüş yaşandı. Bu durumun akabinde markalar, sıfır araç fiyatlarında indirim yaptı. Bu indirimlerin de etkisiyle birlikte yüzde 15 oranında düşüş gözlenen ikinci el otomobil piyasası, neredeyse durma noktasına geldi. Otomobillerini pahalıya satın alan yurttaşlar ucuza satmaya yanaşmazken, yeni araba satın alacak olanlar ise ucuza satın almayı hedefliyor. Tüm bunlara paralel olarak piyasada meydana belirsizlik, oto galericilerin işlerini de durdurma noktasına getirdi.

“Yılbaşından sonra zam bekliyoruz"

Oto galerici Kalender Yaşasın, ikinci el otomobil piyasasındaki durumu yorumladı. İkinci el otomobil fiyatlarının yaklaşık olarak yüzde 15 oranında düşmesine karşın satışların olmadığını kaydeden Yaşasın, “İkinci el piyasasında belirsizlik hakim. Almak isteyen düşük fiyat bekliyor, satmak isteyenler ise yüksek fiyat söylüyor. Piyasa durmuş vaziyette. Döviz sebebiyle ne satabiliyoruz ne de alabiliyoruz. Elbette bir düşüş oldu. 300 bin TL'lik arabada 20-25 bin TL'lik bir indirim olduğunu söyleyebilirim. Biz de fiyatlarımızı indirdik. Buna karşın satış yapamıyoruz. Geçtiğimiz hafta 1 tane bile araç satamadım. Yurttaşlar doların daha da düşmesini bekliyor. Biz ise yılbaşı itibarıyla zam bekliyoruz." dedi. 

“Fiyatlar hala çok yüksek"
 
Oto galerici Tevfik Güvenç, yüksek otomobil fiyatları sebebiyle kendisinin de zor günler yaşadığını dile getirdi. Güvenç, şöyle devam etti:

“An itibarıyla karışık bir dönem içindeyiz. Dışarıdan iş yapanlar da piyasayı olumsuz yönde etkiliyor. Piyasadaki fiyatlar hala çok şişirilmiş durumda. İnşallah her şey daha güzel olacak."

Yorumlar (0)