Dolandırıcılara karşı harekete geçildi: İkinci el araç satışında yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, ikinci el taşıt satışında "sahte ilanla dolandırıcılığı" sonlandırmak amacıyla harekete geçti. 

OTOMOTİV 02.05.2020, 12:35
Dolandırıcılara karşı harekete geçildi: İkinci el araç satışında yeni dönem!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde evlerinde çıkmayan vatandaşlar, ikinci el araç alım satımı için internete yöneldi. Fakat bunu fırsata çeviren dolandırıcılar, sahte ilanlar aracılığıyla vatandaşı dolandırmaya başladı. Vatandaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu'na başvuruda bulunarak, ikinci el araç satışında dezavantajlar yaşandığını ve sürekli dolandırıcılığa maruz kaldıklarını ifade ettiler.

Satıcılara ilişkin puanlama ve yorum gibi değerlendirme ortamı bulunmuyor

Söz konusu başvuruda, bu piyasada satıcılara ilişkin puanlama ve yorum gibi satış sonrası değerlendirme ortamının bulunmaması sebebiyle bazı olumsuzlukların meydana geldiği, mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için kanuni düzenlemelere gidilerek daha şeffaf ve güvenli bir satış ortamının oluşturulması istendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu, başvuruyu işleme alarak Ticaret Bakanlığına gönderdi.

Ticaret Bakanlığından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderilen resmi yazıda, bazı internet sitelerinde gerek bireysel gerekse ticari amaçlı verilen ikinci el motorlu kara taşıtı ilanlarına yer verildiği, bu sitelerde söz konusu taşıtların alım satımının yapılmadığı kaydedildi. 

Bakanlık, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlendiğini hatırlatarak, söz konusu yönetmelikte, şikâyete konu ilan siteleri için öngörülmüş herhangi bir yükümlülüğe yer verilmediğini bildirildi. 

İkinci el araç satışındaki ilan sistematiği ve internet sitelerine ilişkin yönetmelikte değişiklik çalışması başlatıldığını belirten bakanlık, şu ifadeleri kullandı:

"Yönetmelikte değişiklik çalışmaları İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup bu çalışmalarda internet sitelerindeki ticari ilanların bakanlığımızca yetkilendirilmiş işletmeler tarafından verilebilmesini sağlamaya yönelik kontrol ve doğrulama mekanizmaları ile bu sitelerin konuya ilişkin yükümlülükleri ele alınmaktadır."

Bakanlık, ikinci el taşıt ticaretinde garanti ve ayıplı mala ilişkin düzenlemeye dikkat çekerek, ikinci el otomobil ve arazi taşıtının bazı parçalarının, taşıtın satışından itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre boyunca satışı gerçekleştiren işletmenin garantisi altında olduğunu bildirdi. 

"Garanti verme yükümlülüğü taşıt satışını yapan işletmeye aittir"

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ayıplı mal ve hizmetlere yönelik hükümlerinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine konu taşıtlar konusunda da uygulanacağını vurgulayan bakanlık, "Garanti verme yükümlülüğü taşıt satışını yapan işletmeye ait olup satışa aracılık eden ilan sitelerinin herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Tüketicilerin kendi aralarında gerçekleştirdiği, başka bir ifadeyle ticari niteliğe haiz olmayan ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım işlemleri yönetmelik kapsamında yer almadığından, bu hususta yükümlülük getirilmesine yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)