Benzin ve dizel araçlar tarih oluyor: Karar onaylandı

Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde Avrupa Birliği (AB), 2035 senesine kadar kıtada içten yanmalı motorlu otomobillerin satışını sona erdirme planını onayladığını duyurdu.

OTOMOTİV 29.06.2022, 14:30 29.06.2022, 15:23
Benzin ve dizel araçlar tarih oluyor: Karar onaylandı

Avrupa Birliği, karbon emisyonlarını sıfıra indirme planı kapsamında 2035 senesine kadar Avrupa'da içten yanmalı motorlu araçların satışını sona erdirme planını kabul etti.

Karbon nötrlüğüne ulaşılması hedefleniyor

27 üyeli blok tarafından verilen kararla, kıtanın iklim amaçlarına ve 2050 senesine kadar karbon nötrlüğüne ulaşılmasına hedeflendiği belirtildi.

İlk olarak Temmuz 2021 tarihinde sunulan önlemle, dizel ve benzinli otomobillerin haricinde hafif ticari araçların satışlarının fiili olarak durdurulması istenmişti. Bu durum 2035 yılından itibaren Avrupa Birliği'nde elektrikli araçlara tamamen geçiş yapılacağı manasına geliyor.

Hibrit ve sentetik yakıtlara yeşil ışık yakıldı

İtalya ve Almanya dahil olmak üzere ülkelerin isteği üzerine AB, plug-in hibritler ve sentetik yakıtlar gibi alternatif teknolojilerin kullanımı için yeşil ışık yaktı.

Onay, sera gazı emisyonlarının tamamıyla ortadan kaldırılmasına bağlı olsa da teknolojilere bölge STK'ları itiraz etti.

Lüks otomobillere özel madde çıkarıldı

Lüksemburg'da bir araya gelen çevre bakanları, büyük üreticilere ve senede 10 binden az araç üretenlere sağlanan CO2 yükümlülükleri muafiyetinin 2035'in sonuna kadar uzatılmasını onayladı.

Medyada "Ferrari değişikliği" olarak isimlendirilen maddenin, özellikle lüks markalara yarar sağlayacağı belirtiliyor.

Salı günü toplantıya başkanlık eden Fransa Ekolojik Geçiş Bakanı Agnes Pannier-Runacher, "Bu, konu otomotiv endüstrisi adına büyük bir zorluk yaratacak. Bununla beraber endüstrinin geleceği haline gelecek elektrikli otomobillere büyük ölçüde yatırım yapan ABD ve Çin gibi devletlerden gelen rekabet karşısında bu tedbirin alınması gerekliydi” dedi.

Avrupa Yeşil Anlaşması'ndan sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Araç üreticilerinin büyük bir kısmı elektrikli otomobilleri seçti" ifadesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu onaylamıştı

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Komisyonu’nun teklifini oylayarak AB’nin sıfır emisyon politikası kapsamında 2035 senesinden itibaren benzinli ve dizel yeni binek otomobiller ile hafif ticari araçların satışını yasaklayan bir öneriyi kabul etmişti.

Alınan karar ile birlikte 2035 senesinden itibaren içten yanmalı motorlu araçlar yerine sadece hidrojenli ya da elektrikli yeni araçların satışına izin verilecek.

Almanya’dan sonra 5 ülke daha tepki verdi

Almanya hükümeti ise bu karar sonrasında açıklama yaparak öneriyi kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Daha sonrasında konu ile ilgili 5 ülke daha yasak için erteleme talebinde bulundu.

Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Portekiz ve İtalya kararın 2040 senesine ertelenmesini istemişti.

Yorumlar (0)