Bakan açıkladı: Yerli otomobile destek yüzde 97'nin üzerinde!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yapılan bir araştırmaya göre yerli otomobile verilen desteğin yüzde 97'nin üzerinde olduğunu açıkladı.

OTOMOTİV 06.01.2020, 11:32 06.01.2020, 11:45
Bakan açıkladı: Yerli otomobile destek yüzde 97'nin üzerinde!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) geliştirdiği ve 27 Aralık günü Gebze'deki "Bilişim Vadisi"nde dünyaya tanıtılan yerli otomobile ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Devrim arabasından sonra bu konunun tabu haline getirildiğini kaydeden Varank, "Siyasi tartışmalar yapıldı. Kimileri Türkiye'nin gücüne inanmadı. Kimileri Türkiye'ye güvenilmesi gerektiğini dile getirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrar etmesiyle bu vizyoner projeyi hayata geçirdik." ifadelerini kullandı. 

Varank, yerli otomobile vatandaşların gösterdiği ilgiden memnun olduklarını belirterek, yerli otomobile ilişkin yapılmış bir araştırmanın sonuçlarını da duyurdu. 

"Destekleme oranı yüzde 97,6"

Dün tamamlanan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Varank, "Yerli otomobili kaç kişinin gördüğü sorulmuş. Yüzde 94'ü görmüş. Destekleme oranı yüzde 97,6. Tasarımların beğenilme oranı yüzde 98." dedi.

"Aracı olmayanların satın alma isteği yüzde 96,2"

Varank, yerli otomobili satın almak isteyenlerin oranının yüzde 89 olduğunu kaydederek, "Katılımcıların yüzde 55'inin aracı var. Aracı olmayanların satın alma isteği yüzde 96,2. Araştırma firması TOGG'dan bağımsız olarak çalışmış." ifadelerini kullandı.

Tasarımlarla uyumlu ve tescil edilebilecek marka için çalışmaların devam ettiğini belirten Varank, "Bu süreç sene içinde tamamlanacak. Fabrika için ilk hedef Gemlik'te 2020'nin ilk yarısında temel atılıp inşaata başlanması. Ön para ödenerek ön sipariş uygulaması daha başlamadı. Bu, marka lansmanı sonrası şirketin uygulayacağı metot olacak." diye konuştu. 

"2022 başında fabrika seri üretime başlar"

Varank, ilgili bakanlıklarla otomobilin şarj altyapısının kurulması için yol haritası hazırlandığına dikkat çekerek, "Araç pazara çıktığında bu altyapı hazır olacak. 100-150 prototip üretme aşamasındayız. Bunlarla testler yapılacak. 2022 başında fabrika seri üretime başlar." dedi. 

Yorumlar (0)