Avrupa’da fosil yakıtlı kamyonların sonu gelebilir

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nce 2040 senesinden itibaren fosil yakıtlı kamyon satışları için yasaklama kararının gelebileceği kaydedildi.

OTOMOTİV 16.12.2020, 11:09 17.12.2020, 09:24
Avrupa’da fosil yakıtlı kamyonların sonu gelebilir

Elektrikli araçlara olan ilginin artması ve ülkelerin uygulamış olduğu sıkı emisyon kurallarından dolayı fosil yakıtlı araçlarda yavaş yavaş yolun sonu görünüyor.

Kimi ülkeler daha şimdiden dizel ve benzinli araçları yakın zamanda yasaklayacağını kaydederken, kamyonlar da bu durumdan nasibini alacağa benziyor.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin çatısı altında Avrupa’daki ticari araç üreticisi CEO’ları, 2050 yılına dek karbon nötrlemeye dair yol haritalarını geliştirmek amacıyla Potsdam Institute for Climate Impact Research’ten önde gelen bilim insanlarıyla ortak bir çalışma yaptı.

2040 yılında fosil yakıtlı kamyonlar için son mu gelecek?

Avrupa’da kamyon üreticileri tarafından 2040 senesine dek satılmış olan bütün yeni kamyonların, 2050 yılına dek ise karbon nötre ulaşmak amacıyla fosil yakıt içermemesine ilişkin sonuca varıldı.

PIK ve ACEA’ya göre, dizel motorlu araçlara göre sıfır emisyonlu araçlar daha pahalı olduğundan satışlar artmayacak. Bunun çözümü ise etkili bir CO2 emisyonu fiyatlandırma sisteminden geçiyor.

Johan Rockström (Dünya Sistem Bilimcisi), “Bilimin bize gösterdiği verilerle anlıyoruz ki, Dünya’nın tehlikeli evrilme noktalarından uzaklaşmak istiyorsak harekete geçmeyi geciktirmemeliyiz. Sıfır emisyonlu araçlar sadece CO2 emisyonlarını azaltmakla kalmayacak, bununla birlikte hava kalitesi seviyelerini daha da iyileştirecek.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)