Avrupa'da otomotiv sektörü küçüldü! Türkiye kaçıncı sırada?

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), bu yılın Mayıs ayı ile geçen yılın aynı dönemini kıyasladı. Avrupa genelinde otomotiv satışlarının yaklaşık yüzde 13 oranında küçüldüğü kaydedildi. Peki bu dönemde Türkiye'deki otomotiv satışları azaldı mı? Detaylar haberde...

OTOMOTİV 27.06.2022, 11:51 28.06.2022, 13:31 Hakan Öksüz
Avrupa'da otomotiv sektörü küçüldü! Türkiye kaçıncı sırada?

Koronavirüs döneminde ekonomik daralmayı engellemek için piyasaya bol miktarda para sürülmesi, Ukrayna-Rusya savaşı ve Çin'in önceki aylarda yeniden karantinaya girmesi, küresel finansal sistem üzerinde deprem etkisi yarattı. ABD ve Avrupa ülkeleri dâhil dünyanın birçok bölgesinde ürün ve akaryakıt fiyatları patladı. Küresel ölçekte görülen yüksek enflasyon, birçok üretim sektörünü derinden etkiledi.

Mayıs ayı verileri açıklandı

Dünya çapında yaşanan finansal krizden etkilenen alanlardan biri de otomotiv sektörü oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Avrupa kıtası genelinde otomotiv sektörünün ne durumda olduğuna ilişkin bir rapor yayımladı. Mayıs ayına dair verilerin yer aldığı rapora göre Avrupa'da otomotiv pazarı küçüldü.

Birleşik Krallık dâhil olmak üzere Avrupa kıtası genelindeki otomotiv pazarının, 2021 yılının Mayıs ayına göre yüzde 13,4 küçüldüğü kaydedildi. Rapora göre Mayıs ayında Avrupa'da toplamda 1 milyon 116 bin 25 adet araç satıldı. 2021 yılının aynı ayında satılan araç sayısının ise 1 milyon 289 bin 213 olduğu hatırlatıldı.

2022 yılının Ocak-Mayıs döneminde Avrupa'da kaç adet araç satıldı?

Peki 2022 yılının Ocak-Mayıs aylarını kapsayan 5 aylık dönemde otomotiv satışları nasıldı? Raporda yer alan bilgilere göre bu dönemde Avrupa'daki otomotiv pazarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,2 küçüldü. Bu yılın ilk 5 ayında kıta genelinde satılan araç sayısının 5 milyon 368 bin olduğu kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 6 milyon 253 bin 998 adet araç satılmıştı.

Türkiye'deki otomotiv satışları azaldı mı?

Rapora göre otomotiv pazarı Türkiye'de de küçüldü. Türkiye'deki araç satışlarının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,5 oranında azaldığı kaydedildi. Türkiye, Avrupa genelinde en fazla otomotiv satışının yapıldığı 6'ncı ülke oldu.

Satışların en çok azaldığı ve yükseldiği ülkeler

Bu yılın Mayıs ayında, 2021'in aynı dönemine göre Avrupa kıtasında otomotiv satışlarının en fazla düştüğü ülkeler; Avusturya (yüzde 31), Portekiz (yüzde 24) ve Litvanya (yüzde 23) oldu. Otomotiv satışları; İzlanda (yüzde 67), Bulgaristan (yüzde 21) ve Litvanya'da (yüzde 23) ise yükseldi. 

Yorumlar (0)