Audi’nin içten yanmalı motorlara ne zaman veda edeceği belli oldu

Audi, Avrupalı üreticileri için bir mesaj yayınladı. Bu mesaja göre içten yanmalı motorların kullanımı en geç 2040 senesinde sona erecek.

OTOMOTİV 24.04.2022, 17:02
Audi’nin içten yanmalı motorlara ne zaman veda edeceği belli oldu

Otomobil şirketlerinin hızla elektrikli modellere geçiş yapmasıyla birlikte içten yanmalı motorlar tarihe karışıyor. Bu motorların kullanımının hızla bırakılmasına ek olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin de büyük etkisi bulunuyor. İşgal sebebiyle Ruslara uygulanacak olan yaptırımlar, hükümetler ve şirketlerin alternatif yollar aramasına sebep oldu. Öyle ki bu ambargolar özellikle otomobil şirketleri üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Bu konuda firmalar, farklı fikirler ortaya koyuyor. 

BMW içten yanmalı motordan, Audi elektrikliden yana

Örneğin otomobil devlerinden BMW içten yanmalı motorlardan hızla vazgeçilmemesini talep ediyor. Alman şirket Volkswagen ise ancak 2035 senesinden sonra bunu yapacağını açıkladı. Volkswagen bu kararını önce Avrupa’da sonra Çin’de ve en son da ABD’de uygulayacak. Ancak Audi, bu konuda hızlı davranarak 2040 senesine kadar fosil yakıtlara veda edilmesi gerektiğini duyuruyor. Audi’nin elektrikli otomobillere geçiş süreci hızla başlarken şirketin, 2033 senesinden sonra içten yanmalı motorlu araç satışını tamamen sonlandıracağı bildirildi.  



“Cesur olalım ve içten yanmalı motorları bırakalım”

Audi’nin CEO’su, içte yanmalı motorlara vedayı şu cümlelerle duyurdu: “Avrupalılar! Cesur olalım ve 2040 itibarıyla fosil yakıt kullanımından tamamen vazgeçelim. Bunu kendimize bir görev edinelim. Tüm enerjimizi bataryalı elektrikli araçlara harcayalım.”

Hyundai ve KIA da yakında elektrikli motora geçiyor

Öte yandan lüks markanın, içten yanmalı motor geliştirmeyi sonlandırdığı göz önünde bulundurulduğunda Audi CEO’sunun yaptığı bu açıklamanın sürpriz olmadığı da görülüyor. Ayrıca Avrupalı diğer markalardan KIA ve Hyundai’nin de ilerleyen zamanlarda içten yanmalı motorlara veda etmesi bekleniyor. 

Markaları bu yola sürükleyen yeni düzen: Euro 7

Bir süre sonra yürürlüğe girmesi beklenen “Euro 7” normlarının da araç üreticilerinin elektrikli modellere daha hızlı geçiş yapmasına zemin hazırlaması gündemde. Otomobil markaları, daha katı bir hal alacak emisyon düzenlemeleri ile otomobillerin artık daha da pahalı hale geleceğini kaydediyor. Sektörün uzmanları ise “Euro 7” kapsamında fiyat farkını daraltmak ve elektrikli otomobillere geçişin hızlandırılması konusunda henüz ortak kanı benimsememiş durumda.

Yorumlar (0)