Araştırma kanıtladı: Kazalarda otonom acil frenleme sisteminin önemi

ABD'de gerçekleştirilen araştırmalar, son zamanlarda araçlarda fazlasıyla tercih edilen otonom acil frenleme sisteminin, kazaların ortalama yüzde 50’sini engellendiğini ortaya çıkardı.

OTOMOTİV 15.11.2022, 17:01 16.11.2022, 09:21
Araştırma kanıtladı: Kazalarda otonom acil frenleme sisteminin önemi

Teknolojinin gelişmesi araçlarda da değişikliklere yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre, otonom acil frenleme sistemi sayesinde kazaların yaklaşık yüzde 50’si engelleniyor.

Kaza anında yavaşlatıyor ve durduruyor

"Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS)" ve "Trafik Güvenliği Analitik Araştırma Ortaklığı (PARTS)" tarafından incelenen kaza verileri üzerinden 2 yeni araştırma gerçekleştirildi ve ABD'nin 13 eyaleti içerisinde 12 milyon kaza raporu detaylıca kontrol edildi. Otonom acil frenleme sistemi sayesinde, kazanın görülme durumunda araçları durdurduğu ve yavaşlatabildiği gözler önüne serildi.

Kazaların büyük bir oranını engelliyor

Edinilen bilgilere göre, uyarı ve frenleme sistemi olan otomobillerin, benzer sistemleri bulunmayan araçlara kıyasla önünde bulunan araca çarpma durumunu yüzde 49, yaralanma görülen kazaların ise yüzde 53’ünden daha düşük olduğu belirlendi.

IIHS tarafından gerçekleştirilen diğer incelemede ise otonom acil frenleme sistemi bulunan kamyonetlerde ortaya çıkan kazaların yüzde 43, yaralanma yaşanan kazaların yüzde 42 daha az olduğu tespit edildi.

İki araştırmada da son senelerde araçlara entegre edilen otonom acil frenleme sisteminin, otomobillerin farklı araçlara arkadan vurduğu kazaların ortalama yüzde 50'sini engellediğini, kamyonetlerde ise bu oranı yüzde 40'dan daha çok düşürebileceğini ortaya çıkardı.

Birçok araç firması sistemi kullanıyor

Son zamanlarda dünya çapında kullanımı artan otonom acil frenleme sisteminin, 2023 Ağustos tarihinden başlayarak hafif ticari araçların yüzde 95'inde kullanılması gerektiği belirtiliyor.

Volvo, Toyota, Tesla, Subaru, Mazda, Hyundai ve BMW gibi markalar, geçtiğimiz seneden bu zamana gelene kadar imal ettikleri araçların yüzde 90'ında otonom acil frenleme sistemini bulunduruyor.

Yorumlar (0)