Araçlar için 8 hayati kış bakımı!

Adus Otomotiv, kış aylarında sürücülerin alması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Lastik, antifriz, silecek ve farların kış şartlarında öncelikli dikkat edilmesi gereken konular olduğu belirtilen açıklamada, otomobillerin kış aylarında en çok etkilenen diğer noktalarına da vurgu yapıldı. Direksiyon sistemi ve bağlantılı parçaları, fren bileşenleri ile akü kontrolü de hayat önem arz ediyor.

OTOMOTİV 18.01.2020, 12:40 21.10.2020, 17:48
Araçlar için 8 hayati kış bakımı!

Zorlu kış şartları eski veya yeni bir çok otomobil için önemli riskler barındırıyor.

Yapılan küresel araştırmalara göre, sürücüler kış aylarında daha çok araç arızası yaşıyor ve servise gitme olasılığı diğer mevsimlere göre önemli oranda artış gösteriyor.

Özellikle kaygan veya buzlu yol şartlarında oluşan kazalar ile tuz veya toz gibi etkenler sebebiyle oluşan korozyon da servislerin kış aylarını yoğun geçirmesine sebep oluyor.

Adus Otomotiv, kış aylarında sürücülerin alması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

Kış aylarında sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde sıralandı:

Kış lastiği

Kış aylarına hazır olmanın ilk koşulu kış lastiklerinin kullanımı ile başlıyor. Kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre derin olan dişleri, yağışlı havalarda ve buzlu yol koşullarında daha iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Böylece ihtimal dâhilindeki kazaların önüne geçiliyor, aracın bağlantılı diğer aksamları da korunuyor.

Antifriz kontrolü

Radyatörlerdeki suyun donmasını önleyen antifriz sıvısının kontrol edilmesi de büyük önem taşıyor. Özellikle 0 derece ve altına inen hava sıcaklıklarında suyun donmasına engel olan antifriz, soğutma sistemindeki kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı da otomobilinizin ömrünü uzatıyor.

Cam suyu ve sileceklerin kontrolü

Silecekler kış aylarında en çok kullandığımız ve en çok zarar gören parçalar. Yaz aylarında çok kullanılmayan silecekler, aşırı ısıya maruz kaldığında kış aylarında donma ve cama yapışmaya bağlı olarak verimliliğini yitirebiliyor. Bu yüzden, sileceklerin kontrolü ve gerekirse değişimi önemli. Öte yandan, silecek suyu da kış aylarında yola çıkmadan kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli konu.

Far ayarının yapılması

Tıpkı sileceklerde olduğu gibi kış aylarında farlar da çok sık kullanılan otomobil parçaları listesinin başlarında bulunuyor. Havanın erken kararması, yağış ve sis şartlarında farların düzgün çalışması hayati önem arz ediyor. Bu yüzden, kış aylarında uzun, kısa ve sis farlarının düzgün çalıştığının mutlaka kontrol edilmesi şart.

Direksiyon sistemine baktırın

Aşırı ısı değişiklikleri sebebiyle oluşan çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi aşındırıcı maddeler otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin aşınmasını hızlandırıyor. Salıncak, alt rotil gibi temel süspansiyon elemanlarının, özellikle tuzdan kaynaklanan kirlenme ve erozyon sebebiyle düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.

Frenlere dikkat

Fren sistemine ait donanımlar yılın diğer mevsimlerine oranla kış aylarında daha yoğun bir aşınmaya muhatap oluyor. Bu sebeple, fren ve freni oluşturan parçaların her zaman büyük bir titizlikle ele alınması ve en ufak aksaklıkta değiştirilerek yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada eski bileşenlerin kullanılması, sürüş güvenliğini zayıflatarak kazaların artmasına yol açabiliyor.

Yorgun filtreler değiştirilmeli

Uzun süre kullanılmış veya yaz aylarında uzun yollara maruz kalmış filtreler, kış aylarında otomobillerin geç ısınmasına ve fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesine sebep olabiliyor. Ayrıca, yakıt donmalarına karşı yakıt filtresinin kontrol edilmesi ve aracın klimasının sağlıklı çalışabilmesi için polen filtresinin temiz olması şart. Bu yüzden kış aylarında hava, yakıt ve polen filtresinin uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi tavsiye ediliyor.

Düşük voltajlı akü ile yolda kalırsınız

Sıfırın altındaki hava sıcaklıklarında aracın aküsü voltaj veya güç kaybına uğrar. Bu durum aracın marş basmasında sorun yaşanması hatta çalıştırılamaması anlamına gelebilir. Hatta ömrünün sonuna gelmiş eski aküler aracı hiçbir şekilde çalıştırmayabilir. Bu yüzden kış öncesi hızlı ve pratik bir akü testi yapmak yararlı olur.

Yorumlar (0)