Aracınızın kışlık bakımlarını ihmal etmek pahalıya patlayabilir

Soğuk havaların artık kapımıza dayanmasıyla birlikte her gün sürekli kullandığımız araçlarımızın bakımlarını da yaptırmanın vakti geldi. Bu nedenle bugünlerde araç sahipleri kışlık bakımlarını yaptırmak ve yaşanabilecek zararları mümkün olduğu kadar azaltabilmek için servislerin yolunu tutmaya başladı. Uzmanlar bakımı yapılmayan araçların 20 bin liraya kadar masraf çıkarabileceği konusunda uyarılarda bulundu

OTOMOTİV 15.10.2021, 11:32 16.10.2021, 11:04
Aracınızın kışlık bakımlarını ihmal etmek pahalıya patlayabilir

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde araç servisi bulunan usta Anıl Bahar araçların kışlık bakımlarının nasıl olması gerektiği ile ilgili önemli bilgiler verdi. “Kışlık bakım derken kastettiğimiz araçların özellikle eksi dereceye düşmüş sıcaklıklarda aracın daha iyi performans gösterebilmesi için yapılan bakımlardır. Öncelikle araçlarda antifriz değişimi yapılır. Antifrizler yaşanan şehrin hava sıcaklıklarına göre seçilir. Onun dışında araçların yol tutuşuna önemli katkılar sağlayan kış lastiği takılır. Klima gazı, yağı ve filtresi değiştirilir.”

“Asla ihmal edilmemeli”

Araçların marka ve modellerine göre masrafların miktarının değişebileceğini söyleyen Bahar, “Benzinli ve dizel araçlarda araç bakımları değişiklik gösterebiliyor. Bu bakımlar ihmal edilirse 20 bin liraya varan ekstra masraflar çıkabilir. Mesela antifrizden dolayı araç donsa ve sürücüde marşa bassa piston çıkartabilir, blok çatlatabilir. Antifriz koyarken yedek deponun üzerinde ‘full’ yazısının hizasının geçmemesine dikkat edilmeli. Yağ seviyesi de en üst seviye olan ‘F’’ye kadar doldurulmalıdır” dedi.  

“İnternetten alınan ürünler sıkıntı doğurabilir”

Ayrıca sürücülere yağ seçimi konusunda bazı uyarılarda bulunan Bahar, “Piyasada çok çeşitli yağlar bulunuyor. Mesela bazen internetten alınan yağlarda sorun yaşanabiliyor. Mesela bu elimdeki yağ internetten alınmış, marka da aynı ancak içinde yağ aynı değil. Müşteri iade de edemiyor. Müşteri temsilcisi ürün açıldığı için “yağı sahtesiyle değiştirmediğinizi nerden bileyim?” diyerek almayabiliyor. Bu nedenle sıkıntı oluşabiliyor” şeklinde düşüncelerini belirtti.  

“Bakım masrafından kaçınmayın”

 Yağ ve filtre değişimi ustası, 15 yıllık esnaf Gökhan Akburu ise, “Özellikle hava eksi 10 derecenin altına indiğinde donmalar oluşabilir ve bu durum hortumların boğulmasına ve bloğunuzu patlatmaya neden olabilir. Bunlar da yüksek tamir ücretlerine sebep olabilir. Bu nedenle yağ ve antifriz değişiminin düzgün ve zamanında yapılması gerekir. Bakım yapmaktan kaçarken daha ağır bedeller ödemek zorunda kalmayın.” diyerek önerilerini sıraladı. 

Yorumlar (0)