Araç sahiplerine kritik uyarı: 20 bin TL'ye kadar masraf çıkabilir

Kış öncesi motorlu taşıtların sıvı ve antifriz bakımlarının yapılması motor ömrünü uzatırken, tamir ustaları, kalitesiz ve sahte sıvılar kullanmanın motorda 20 bin liraya kadar hasar oluşturabileceğini ifade ediyor.

OTOMOTİV 01.11.2021, 18:43
Araç sahiplerine kritik uyarı: 20 bin TL'ye kadar masraf çıkabilir

Ülkemizde trafiğe kayıtlı olan motorlu araç sayısı 25 milyona ulaşırken, geçtiğimiz her gün artan talep ve araç sayısı, kötü niyetli insanlar için fırsat olarak görülüyor. Kış aylarına yaklaşılırken motorlu taşıtların sıvı ve antifriz bakımlarının aksatılmaması büyük önem arz ediyor. Yağ ve sıvı bakımının yapılmaması halinde araçlar, sürücülere 20 bin liraya kadar ulaşabilen arızalar çıkarabiliyor. 

İnternette çok sayıda sahte ürün satılıyor

Maliyetlerin yükselmesi sebebiyle bakımlarını ucuza halletmek isteyen araç sahipleri internet üzerinden, bayiliği bulunmayan yerlerden düşük meblağlara antifriz, yağ ve çeşitli filtre türlerini satın alabiliyor. Uzmanlar ise bütün bayilerde ücretlerin birbirine paralel olduğunu, ucuz meblağlara satılan ürünlerin orijinal paketlere konulan sahte dolum olabileceğini, bunların kullanımının da araçlarda önemli hasarlara sebebiyet verebileceğini belirtiyor.

“Soğutma sıvısı olarak antifriz kullanılmalı"

Ordu’da oto bakım ve tamir ustası Ali Osman Yılmaz, araçlarda bulunan motor soğutma sıvısının su olarak değil, antifriz olarak kullanılması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, motor yağının öneminin altını çizerek, “Türkiye'de genel olarak su koyuluyor, bu da motorda ve radyatörde çürüme oluşturuyor. Uzun süren su kullanımının ardından antifrize geçilince de su kaçacağı meydana geliyor. Bunlar sürüş esnasında fark edilmiyor ve ciddi problemlere neden oluyor. Aracın motorunun değiştirilmesine kadar gidebiliyor. Yağ değişimi çok önemli. Araç bakım kilometresi beklenmeden yağ değiştirmek en iyisi." diye konuştu. 

“Masraf 20 kat artıyor"

“Maliyetler arttı, an itibarıyla bir araca motor yaptırmak için 20 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor." diyen Yılmaz, "Bu sebeple bakımlara azami ölçüde dikkat etmek gerekiyor. Bugün 1000 liralık bir masraftan kaçıyorlar fakat ilerleyen süreçte bu masraf 20 kat artıyor." dedi. 

“Bilindik markalar tercih edilmeli"

Yılmaz, araçlarda filtrelerinde orijinal ve bilindik markaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Direkt olarak satıcıdan alınması çok önemli. Dijital ortamda çok fazla sahte ürün var. Biz bunları direkt olarak anlıyoruz fakat müşterilerin birçoğu anlayamıyor. Orijinal yağ bidonlarına geri dönüşüm yağları dolduruyorlar. Bu yağların kullanımı da motorda tortu oluşturuyor, kanalları tıkıyor ve büyük masraflara sebebiyet veriyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)