Araba alıp satanlar dikkat!

İkinci el araç alım-satımıyla ilgili yeniliklerin yapılması gündeme taşındı. İlan verenlerin TC Kimlik numaralarını sisteme kaydetmesi ve ekspertiz raporunun da yüklenmesi şart koşulabilir.

OTOMOTİV 19.02.2020, 11:49 19.02.2020, 12:09
Araba alıp satanlar dikkat!

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, internet üzerinden ikinci el araç satımında, "T.C. kimlik numarası, ekspertiz raporu ve ruhsat bilgilerinin girilmesi" gibi zorunlulukların getirilmesi konusunda birkaç ay içerisinde bir sonuç alınacağını ifade etti.

2019 yılında sıfır araç stokunun yeterli olmaması nedeniyle ikinci ele olan talebin ciddi derecede arttığını ve bunun da fiyatları yükselttiğini kaydeden Ertemel, "Kendi müşteri portföyümüzdeki insanlar bile etraflarından araba alıp satmaya başladı. Mesleği olmadığı halde birçok insan araba alıp satıyor. Doktor, memur araba alıp satıyor. Herkes bizim işimizi yapmaya başladı. Bu da bu sefer piyasada ve fiyatlarda bir dengesizlik oluşturmaya başladı. Öyle bir pozisyona geldik ki iş çığırından çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu normal ve sağlıklı bir artış değil"

İkinci el araçta bir yılda yüzde 60-70 civarında fiyat artışı yaşandığına işaret eden Ertemel, "Bu normal ve sağlıklı bir artış değil. İnternet üzerinden yapılan satışları incelediğiniz zaman bunların yüzde 63'ü bireysel satış. 5 ve üzeri ilan veren kişi sayısı da şu anda yaklaşık 200 bin. Satıcı şahıs ama 500 üzeri satış yapıyor. Esasında otomobil alıp satıyor ama ne bir vergi levhası var ne bir dükkanı var. Burada devletimiz, maliye zarar görüyor. Ayrıca, suistimallerden dolayı tüketiciler mağdur oluyor." diye konuştu.

"Devletin burada çok ciddi bir vergi kaybı var"

Ertemel, "Satıcının, internet sitesi üzerinden arabasını ilana vereceği zaman T.C. kimlik numarasını da vermesini talep ediyoruz. Bu belki karşı tarafta, ekranda görünmeyebilir ama o internet sitesinde bulunmalı. Aracın ruhsatını, ekspertiz raporunu sisteme yüklesinler. Bunların hepsini sorgulamak lazım. Bu sitelerin bir datası olsun. Biz de otomobilciler olarak yetki belge numaramızı yazalım. Bir yılda 3,5 milyon araç kayıt dışı satılıyor. Devletin burada çok ciddi bir vergi kaybı var. Biz istihdam oluşturuyoruz, hepimizin bir vergi levhası var. Adamlar evlerde araçları alıp satıyorlar. Vergi yok, denetleme yok, hiçbir şey yok. Bir yıl içerisinde 2 veya 3 araç satanların hepsi maliye tarafından noterlerden bilgi istenerek denetlensin. Bunlar bu işi mi yapıyor, yoksa gerçekten kendi araçlarını mı satıyorlar, bunları öğrenmemiz lazım." dedi.

Yorumlar (0)