Araba alacaklara kötü haber! Görülmemiş zam için tarih verildi!

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş durumu ve devam eden çip krizi nedeniyle araç fiyatlarının artması bekleniyor. Özellikle mayıs ve haziran aylarının ardından görülecek artışlarla birlikte yılsonuna kadar yüzde 25’lik bir artışın yaşanması bekleniyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan DS Automobiles CEO’su Béatrice Foucher tüm Avrupa’nın fiyatları artırdığını ve anormal bir dönem yaşandığını belirtti.

OTOMOTİV 25.04.2022, 12:32
Araba alacaklara kötü haber! Görülmemiş zam için tarih verildi!

Araba fiyatlarında yeni zamların gelmesi bekleniyor. Rusya ve Ukrayna arasında son iki aylık süreçte devam eden çatışmalar nedeniyle fabrikalardaki üretim maliyetleri oldukça artmış durumda. Bu nedenle mayıs ayından itibaren otomotiv sektöründe yeni zamların yaşanması bekleniyor.

3 ayda yüzde 8’lik artış

Türkiye’deki otomobil fiyatları son 3 aylık süreçte yüzde 8 artmış durumda. Bu oran bazı marka ve modellerde yüzde 20’lere kadar çıkabiliyor. Özellikle vergi dilimi değişen otomobillerde bu oran daha da yüksek değerlere çıkabiliyor. Ancak sektör temsilcilerinin değerlendirmelerine göre asıl zamlar mayıs ayından itibaren gelecek.

Fiyat artışı bekleniyordu

Üretim maliyetlerindeki artışın otomotiv sektörüne yansıması beklenen bir gelişmeydi. Ancak bu artışın ne oranda yansıyacağı henüz belirsizliğini koruyordu. Bu konuda ilk açıklama İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan'dan geldi. Gülan yaptığı açıklamalarda fabrikadan çıkış maliyetlerinin yılsonuna kadar yüzde 25 artmasını beklediklerini belirtti.

Mart ayında yüzde 30’luk bir kayıp var

Alp Gülan pazarın son yıllarda gittikçe gerilediğini vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

Pazardaki düşüş bu yıl da devam etti. Mart ayında yüzde 30’luk bir kayıp yaşandı. Çip krizi nedeniyle araç bulunurluk sıkıntısı oluğu için talepteki düşüş pek sorun oluşturmadı ancak beklenmedik bir sorun ile karşı karşıya kaldık. Yeni zamlar. Bizden kaynaklanmayan bir nedenden ötürü, Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaş nedeniyle fiyatların yüzde 25 artması bekleniyor.

Yılsonuna kadar yüzde 25 artış bekleniyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle paladyum madeni tedarikinde sorun yaşanıyor. Sadece bu nedenden ötürü içten yanmalı motora sahip araçlarda üretim maliyeti 200 dolar artmış durumda. Öte yandan enerji maliyetleri de oldukça yükselmiş durumda. Lojistik maliyetlerinde de artış söz konusu. Bunların dışında küresel çapta da enflasyon sorunu ile karşı karşıya pek çok ülke. Bütün bunları hesaba kattığımızda yıl sonuna kadar yüzde 25 artışın olması bekleniyor. Bu artış sadece Türkiye’ye geliş ve üretim maliyeti üzerindeki artış olarak dikkat çekiyor. Türkiye’deki vergi ve kurlarla birlikte bu oran daha da artabilir. Yatırım olması amacıyla araç alanlar pazarın biraz da olsa canlı kalmasını sağlıyor.

Mayıs ve haziran ayından sonra daha net bir şekilde görülecek

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt da yaptığı açıklamalarda sanayide artan maliyetlerle sebebiyle otomobil fiyatlarında artış yaşanmasını beklediklerini dile getirerek sözlerine şu şekilde devam etti:

Son dönemde yaşanan lojistik ve ham madde fiyatlarındaki artış nedeniyle otomobil fiyatlarında da artışların yaşanmasını bekliyoruz. Mayıs ve haziran aylarından sonra bu artışları daha net bir şekilde görebileceğiz. Son yıllarda fiyatlarda yaşanan artış otomobil satışlarını da oldukça etkilemiş durumda. Çip krizi yaşanmasaydı bile şu anda var olan güncel kur fiyatları ve kredi imkanları ile birlikte geçen seneki satışları yakalamamız oldukça zor olurdu.

Tüm Avrupa fiyatları artırıyor

Geçtiğimiz hafta Türkiye ziyaretinde bulunan DS Automobiles CEO’su Béatrice Foucher fiyat artışlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Otomobil fiyatları gün geçtikçe artıyor. Bir yandan lojistik ve ham madde fiyatlarındaki artış bir yandan da çip krizi ve artan talep mevcut. Son iki aydır devam eden savaş nedeniyle de durum oldukça farklı bir noktaya gelmiş durumda. Araç maliyetlerinin artması nedeniyle üreticiler de satış fiyatlarını artırıyor. Rakipleri ve pazarı takip ederek makul bir fiyatlandırma yapmaya çalışıyoruz. Şu an Avrupa’da Alman rakiplerimizin yüzde 2,2 üzerinde fiyatlandırmalar yapıyoruz. Tüm Pazar bugünlerde fiyatlarda artışlara gidiyor.

2023 yılında normalleşme bekliyoruz

Toplumsal olarak yüksek fiyatları kabul edilebilir bulmamakla beraber üretilen her aracın satıldığını ve yerine yenisinin geldiğini görmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl çip krizinin de sona ermesi ile beraber üretimin artmasını bekliyoruz. Bu da beklentilerin karşılanmasına neden olabilir. Şu andaki süreç normal bir süreç değil ve bunun 2023 yılında normalleşmesini bekliyoruz. Ancak tekrar belirtmekte fayda var ki bu şekilde bir artış yaşanmasını beklemiyorduk.

Yorumlar (0)