Araba alacaklar dikkat: Haftalık zam geliyor

Piyasada sıfır kilometre araç sıkıntısı yaşanıyor. Bu durumla ilişkili olarak hem sıfır kilometre araçlarda hem de ikinci el araçlarda fiyatlar yükseliyor. Galerici esnafı, sıfır kilometre araçların liste fiyatına her hafta artış yapıldığını kaydetti.

OTOMOTİV 08.06.2022, 18:20
Araba alacaklar dikkat: Haftalık zam geliyor

COVID-19 salgınından beri devam eden çip krizi pek çok sektörde olumsuz neticelere yol açtı. Özellikle de otomotiv sektörüne ağır bir darbe indiren çip tedarik sıkıntısı, sıfır kilometre araçların üretimini de aksattı. Salgının etkilerinin azaldığı yeni dönemde de çip tedarik sorunu aşılamadı. Diğer yandan, bu durumla ilişkili olarak sıfır kilometre araç üretiminin talebi karşılamamasından ötürü ikinci el araçlara olan ilgi arttı. İkinci el otomobillere artan talep sebebiyle fiyatlar cep yakıyor.

En ucuz sıfır araç 310 bin TL

Hususa dair açıklamalar yapan galerici esnafı, sıfır kilometre araçları bayide bulamadıklarını ifade ederek, sıfır kilometre araçların liste fiyatlarına her hafta artış yapıldığını kaydetti. Oto galericiler, sıfır kilometre araçları kayıt dışı alım satım yapanların aldığını ve çevrim içi ilan sitelerinde satışa çıkardıklarını belirtti. Diğer yandan, ülkemizde en ucuz sıfır kilometre aracın fiyatı ise 310 bin TL.

"Her hafta zam..."

Galerici esnafı Yılmaz Kebapçı, ikinci el otomobil piyasasının hareketlendiğini söyleyerek, “Sıfır ve ikinci el araçların fiyatları devamlı olarak yükseliyor. Sıfır kilometre araçlara adeta haftalık zam yapılıyor. Çip sorunu ikinci el piyasasını da etkilediği için o tarafta da fiyatlar artıyor." diye konuştu. 

"Devlet bu işe el atmalı"

Araba almanın bir süredir yatırım aracı olarak görülmeye başlandığını kaydeden Kebapçı, "Şimdi herkes araba almaya çalışıyor. Kayıt dışı alım satım yapanlar da çok. Biz bu işi yetki belgemizle yapıyoruz. Kayıt dışı iş yapanlar yüzünden fiyatlar artıyor." dedi. 

Bayilerin kendilerine araç satmadıklarını ifade eden Kebapçı, "Fakat bu işi kayıt dışı olarak yapanlar bayilere gidiyor, binmek için alacağını söylüyor ve alıyor. Ardından ilan sitelerinde satışa çıkarıyor. İkinci el araç piyasası da onların yüzünden olumsuz etkileniyor. Devletin bu işe el atması gerekiyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)