AB'den VW'ye kötü haber!

Avrupa Adalet Divanı'ndan "emisyon skandalı" ile ilgili AB (Avrupa Birliği) vatandaşlarına iyi, Volkswagen firmasına ise kötü haber geldi. Müşteriler, aracı hangi ülkeden satın aldıysa o ülkede Volkswagen'e dava açabilecek.

OTOMOTİV 09.07.2020, 16:13
AB'den VW'ye kötü haber!

Avrupa Birliği'nin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Avusturya tüketici koruma derneği trafından Alman otomotiv devi Volkswagen'e açtığı "emisyon manipülasyonu" davasında hükmünü açıkladı.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği kanunlarına göre bir davanın prensip olarak sanığın ikametinin olduğu yerde açılması gerektiğine fakat zararın gerçekleştiği ülkede de hukuki sürecin başlatılabileceğine karar verdi.

Almanya'da bulunan Volkswagen firması hakkında Avusturya'da dava açılabileceği vurgulanan kararda, Avrupa Birliği üyesi herhangi bir ülkedeki VW üreticisinin otomobillerinin emisyon değerlerini yasa dışı manipüle ederek, başka bir AB üyesi ülkedeki müşterilere satması durumunda, "zararın meydana geldiği yerde de dava açılabileceği" kaydedildi.

Avrupa Adalet Divanı'nın kararına göre, emisyon testini manipüle eden yazılım yüklendiği anda araç kusurlu duruma geliyor. Kararda kusurlu kabul edilen bu otomobillerin gerçek değerlerinden daha yüksek fiyata satıldığı belirtiliyor.

Emisyonu skandalı nedir?

Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı, 2015 yılının Eylül ayında ünlü Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in (VW) emisyon testlerini manipüle ettiğini tespit etmiş ve Volkswagen'in dizel araçlarının normal seviyenin üzerinde çevreyi kirlettiğini açıklamıştı.

Volkswagen firması ise ABD Çevre Koruma Ajansı'nın bu tespit ve duyurusundan sonra dünya genelinde yaklaşık olarak 11 milyon dizel motorlu otomobilin emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullandığını kabul etmişti.

Uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemde kalan Volkswagen, Amerika Birleşik Devletleri ve Alman makamlarına ağır cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak durumunda kalmıştı.

Yorumlar (0)