Tekâlif-i Milliye'yi hatırlatan Fatih Portakal'ın 3 yıl hapsi isteniyor!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FOX TV haber sunucusu Fatih Portakal hakkında "Tekâlif-i Milliye hatırlatılıp “zor günlerden geçiyoruz” denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef" paylaşımından dolayı 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

MEDYA 30.04.2020, 17:03 30.04.2020, 17:16
Tekâlif-i Milliye'yi hatırlatan Fatih Portakal'ın 3 yıl hapsi isteniyor!

FOX TV haber sunucusu Fatih Portakal, Twitter hesabından yaptığı paylaşım sebebiyle mahkemelik oldu. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan suç duyurusu üzerine Fatih Portakal hakkında başlatılan soruşturmayı tamamladı. 

Başsavcılık, Portakal hakkında "Tekâlif-i Milliye"yi anımsattığı paylaşımı sebebiyle Bankacılık Kanunu'nun "İtibarın Korunması" başlıklı 74'üncü maddesini ihlâl suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebiyle dava açtı.

İddianamede, Portakal'ın 6 Nisan günü Twitter hesabından paylaştığı mesaja yer verildi. 

Portakal, yaptığı paylaşımda, "Tekâlif-i Milliye hatırlatılıp “zor günlerden geçiyoruz” denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!" ifadelerine yer vermişti. 

"Mudilerin paralarının devlet tarafından koronavirüs salgını bahane edilerek istenebileceği algısı oluşturuldu"

Başsavcılık, söz konusu paylaşımın, bankalarda mevduatı veya tasarrufu bulunan mudilerin paralarının devlet tarafından yeni tip koronavirüs (Covid-19) bahane edilerek talep edilebileceğine, salgının ardından geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğunu bildirdi. 

İddianamede, paylaşımın Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile bulunduğu mücadele ortamı içinde yapıldığı vurgulanarak, "Bankacılık Kanunu 74'ncü madde gerekçesi ve ülkemizin koronavirüs ile yaptığı mücadele ortamı dikkate alındığında, şüphelinin yaptığı paylaşımın bankalarda mevduatı ve tasarrufu bulunan mudilerin paralarının devlet tarafından koronavirüs salgını bahane edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır." ifadeleri kullanıldı. 

Söz konusu iddianamede, ayrıca 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "İtibarın Korunması" başlıklı 74'üncü maddesinin "Basın Kanunu'nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri aracılığıyla bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz." şeklinde olduğu anımsatıldı. 

Hükmün ihlâlinin ise "Bu Kanunun 74'üncü maddesine aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Fiil sonucu özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilebilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur." şeklinde düzenlendiği kaydedildi. 

"Tamamen ironi niteliğinde"

İddianamede, Portakal'ın "Paylaşımım tamamen ironi niteliğindedir." ifadelerine de yer verildi. 

Yorumlar (0)