RTÜK'ten TELE 1'e "Can Ataklı" cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Gün Başlıyor" programının sunucusu Can Ataklı'nın yayında sarf ettiği "ayrımcılık içeren sözleri" sebebiyle televizyon kanalına idari para cezası kesti. Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına katılan işitme engelli Ümmü Gülsüm Genç isimli genç kızı aramasını eleştirmişti. 28 Şubat kafası yaşayan Can Ataklı, "işitme engelli" Ümmü Gülsüm'ü, "başörtülü" Ümmü Gülsüm olarak görmüştü.

MEDYA 27.02.2020, 13:26 27.02.2020, 13:50
RTÜK'ten TELE 1'e "Can Ataklı" cezası

RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu), TELE 1 ekranlarında yayınlanan "Gün Başlıyor" programının sunucusu Can Ataklı'nın yayında söylediği çirkin sözler sebebiyle televizyon kanalına idari para cezası uyguladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantısında, izleme uzmanlarının raporları gündeme getirildi.

RTÜK, yasa ihlali yaptığı tespit edilen yayınların raporlarını değerlendirirken, raporlarda yer alan TELE 1 ekranlarında yayınlanan "Gün Başlıyor" programının sunucusu Can Ataklı'nın dosyasını da görüştü.

Erdoğan'ın işitme engelli kızı araması

Can Ataklı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon kanalındaki bilgi yarışmasında ödül kazanan işitme engelli genç kız Ümmü Gülsüm Genç'i arayıp tebrik etmesini programına konu etmişti.

Can Ataklı'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ümmü Gülsüm Genç isimli işitme engelli genç kızı aramasıyla ilgili Tele-1 yayınında sarf ettiği, "Zannediyorum Tayyip Erdoğan da türbanlı olması gerekçesiyle olduğunu düşünüyorum arayıp onu kutluyor. Niçin Cumhurbaşkanı kutlar? Tek şeyi var, türbanlı olması herhalde. Yani yarışma kazanmış itirazım yok ama çıkarılmasının tek sebebi var, türbanlı olması. İnanın bakın başka hiçbir şeyi yok bunun. Çünkü başka konularda yapmıyorlar." şeklindeki sözlerini Radyo ve Televizyon Üst Kurulu incelemeye aldı. 

Bir izleme uzmanı, "Can Ataklı'nın toplumu sınıflandıran ayrıştırıcı ifadeler kullandığı" değerlendirmesiyle ilgili yasaya göre cezai işlem yapılması teklifini Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna sundu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu da yayın deşifrelerini ayrıntılı olarak inceleyen ve raporu hazırlayan uzmanın kanaatleri doğrultusunda karara vardı.

Buna göre, kanunun "yayın hizmeti ilkeleri" başlığı altındaki ilgili maddenin "ırk, renk, dil, din, tabiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez" hükmü gereği, TELE 1'e idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

Artvinli olan ve küçük yaşta geçirdiği yüksek ateş nedeniyle konuşma melekesini yitiren ancak işitme kaybı bulunmayan Ümmü Gülsüm Genç, Kenan İmirzalıoğlu'nun sunduğu Kim Milyoner Olmak İster yarışma programında cevapları yazı tahtasına yazarak vermiş, kendisini izleyen milyonları başarısıyla hem sevindirmiş hem de tavırlarıyla duygulandırmıştı. Ümmü Gülsüm Genç 125 milyon lira para ödülü almıştı.

Yorumlar (0)