RTÜK'ten Netflix ve Spotify kararı! "Toplumsal ahlaka aykırı"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) Spotify ve Netflix kararı geldi. “Jurassic World Kretase Kampı" adlı animasyon filminde toplumun manevi ve milli değerleri, genel ahlak ve ailenin korunması ilkesinin ihlal edildiği iddiasıyla Netflix'e idari yaptırım uygulandı. Müzik platformu Spotify içinde bulunan hakaret, iftira ve aşağılama içeren çalma listeleri ile podcast içeriklerinin de temizlenmesi yönünde karar verdi.

MEDYA 17.08.2022, 16:14
RTÜK'ten Netflix ve Spotify kararı! "Toplumsal ahlaka aykırı"

RTÜK'ten Spotify ve Netflix kararı geldi. RTÜK'ten gelen açıklamaya göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının da şikayet ettiği filmde, iki kız karakterin yakınlaştıkları sahneler yayın ilkelerine aykırı bulundu.

Netflix’e idari yaptırım

Söz konusu yapıma "18 yaş ve üzeri" koruyucu simgesiyle katalogda bulunan Netflix'in, yapımı "Ailece İzlenebilecek Diziler" şeklinde tanımlamasının izleyenleri yanlış yönlendirebileceğini, çocukların kendi yaş grubuna ilişkin olmayan yapıma maruz kalmalarına sebep olabileceğini belirten RTÜK, "Yayın hizmetleri toplumun manevi ve milli değerlerine, ailenin korunması ve genel ahlaka ilkesine aykırı olamaz." hükmünü ihlal ettiği belirlenen Netflix'e idari yaptırım uyguladı.

Spotify’a da idari yaptırım

Müzik platformu Spotify’da bulunan milli manevi değerlere hakaret, iftira ve aşağılama içeren, FETÖ propagandası yapan, siyasi parti liderlerine, devlet büyüklerine ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına hakaret içeren çalma listeleri ile podcast içeriklerinin de temizlenmesine karar verildi.

RTÜK, "Deli Murat Show" isimli programda kadınlara hakaret içerikli sözler sebebiyle İstanbul'un Sesi radyosuna da üst sınırdan para cezası yaptırımı uyguladı.

Tele 1 kanalına ise izleyicilerden bağış ve yardım toplanarak haksız kazanç sağlandığı, mahkemenin yayın yasağı kararına uyulmadığı, Halk Tv'ye ise milli ve manevi değerlerle, Cumhurbaşkanı'na, Bakanlık yetkililerine iki farklı programda hakaret sebebiyle yaptırım uygulandı.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığının başvuru dilekçesini ele alan RTÜK, "Teke Tek Bilim" programında açıklamalarda bulunan Celal Şengör'ün dini değerlere hakaret ettiği ifadelerini yayıncılık ilkelerine aykırı olarak değerlendirerek Habertürk'e de para cezası verdi.

Yorumlar (0)