RTÜK'ten Halk TV ile Tele 1'e ceza!

RTÜK, CHP'li Fikri Sağlar'ın başörtülü hakimlerle ilgili sözleri sebebiyle Halk TV'yi, Diyanet'i Aylin Sözer cinayetinin azmettiricisi olmakla itham eden Tele 1'i cezalandırdı.

MEDYA 13.01.2021, 17:11 14.01.2021, 16:55
RTÜK'ten Halk TV ile Tele 1'e ceza!

RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu)'ten yapılan açıklamada, izleme uzmanları tarafından hazırlanan raporların görüşüldüğü Üst Kurul Toplantısı'nda, CHP'li Fikri Sağlar'ın Halk TV'de sarf ettiği sözlerin ele alındığı kaydedildi.

Üst Kurul, Şirin Payzın'ın programının konuğu olan CHP'li Fikri Sağlar'ın, "türbanın şeriat isteyenlerin ve irticai faaliyetlerinde bulunanların üniforması olduğu, yargılandığı zaman karşısında türbanlı bir hakimi görünce adaleti yerine getirmesi konusunda kuşkusunun olduğu" yönündeki ifadelerini masaya yatırdı.

Söz konusu ifadelerin, halkın adalete güvenine zarar vereceğini değerlendiren Üst Kurul, Fikri Sağlar'ın "toplumun inanç değerlerini aşağılama" içeren ifadeleri sebebiyle yayıncı kuruluş olan Halk TV'nin ilgili yasayı çiğnediğine karar verdi.

Fikri Sağlar'ın sözlerini, "başörtülü insanlara ve bilhassa başörtülü yargıçlara karşı nefret duygusu oluşturma gayreti" olarak değerlendiren Üst Kurul, halk üzerinde gerilime ve halk arasında ayrışmaya yol açabilecek ifadelerin, toplumun iç barışını bozabileceği gerekçesiyle, kamusal yayıncılık ilkesinin gereklerini yerine getirmeyen televizyon kanalı Halk TV'nin cezalandırılması gerektiği kararına vardı. 

Yayın sırasında konuk Fikri Sağlar'ın yayıncı tarafından uyarılmadığının da altını çizen Üst Kurul, 6112 sayılı kanunu çiğneyen yayıncı kuruluş Halk TV'ye oy birliğiyle "idari para cezası" verilmesini kararlaştırdı.

Diyanet'i "cinayet azmettiricisi" yapan Tele 1'e ceza!

Üst Kurul, Tele 1 Ana Haber Bültenini sunan Evren Özalkuş'un, Aydın Üniversitesi öğretim görevlisi Aylin Sözer'in öldürülmesine ilişkin sözlerini de masaya yatırdı.

Aylin Sözer'in yakılarak öldürülmesine dair haberde, sunucu Evren Özalkuş'un Diyanet'i cinayetin azmettiricisi gibi göstermesinin yasaya aykırı olduğu belirtildi.

Üst Kurulun Tele 1'e idari para cezası vermesine neden olan ifadelerinde Evren Özalkuş şöyle demişti:

"Birazdan Diyanet'in ailemize, yuvamıza, kadınlığımıza, çocuk sahibi olmamıza, iş yaşamımıza nasıl karıştığı ile ilgili haberi ekrana getireceğiz. Böyle olduğu müdetçe Aylin Sözer cinayetleri de sürecek gibi görünüyor."

Halkı dolandıranlar

Sağlık vaadiyle sahte ürün satan, halkın duygularını istismar eden uydu kanalları ile ilgili de hazırlanan raporları inceleyen RTÜK, şu kanallara idari para cezası ve yayın durdurma cezası verdi:

363 TV
Şu TV
Güçlü TV
Ful TV
Haberin Merkezi (HM)

Yorumlar (0)