POV nedir, sosyal medyada POV ne anlama gelir?

Dünyanın dört bir yerinde yaygın olarak kullanılan sosyal medya uygulamalarında, çok farklı kısaltmalar vardır. Özellikle, Tiktok’ta ve Instagram'da çokça kullanılan ‘Pov’ bunlardan biridir. İlk başta 2016 yılında ortaya çıkan ve video paylaşım uygulaması TikTok, Pov ifadesinin en yaygın kullanıldığı mecradır. Peki 'Pov' nedir, ne demek? Pov ne anlama gelir? İşte detaylar...

MEDYA 06.10.2022, 15:25 07.10.2022, 09:36
POV nedir, sosyal medyada POV ne anlama gelir?

Son birkaç yıldır, popülaritesi gittikçe artan TikTok'un, sosyal medya lugatine kattığı bir sürü yeni argo terim ve kısaltma bulunmaktadır. Bu jargona hakim olmak, söz konusu paylaşımların ne anlatmak istediğini anlamak için oldukça önemlidir. Tiktok'ta yalnızca kısa süreliğine gezinmiş olsanız dahi anlamını bilmediğiniz birçok kısaltmanın olduğunu görebilirsiniz. 'Pov' ifadesi de onlardan biridir. Sosyal medya kullanıcıları, video ve görsel tabanlı uygulamalar olan Tiktok ve Instagram'daki Pov kelimesinin anlamını merak etmektedir. Peki 'Pov' nedir, ne demek? Pov ne anlama gelir? İşte detaylar... 

POV ne demek? 

Sosyal medya vesilesiyle, insanların kelime dağarcığında pek çok ifade ve kısaltmalar eklenmiştir. Bugün, tıpkı Pov gibi çok fazla farklı kısaltmayı görmek mümkündür. Instagram'da ve Tiktok'ta yeni olanlar ise bu ifadenin anlamı konusunda bilgi sahibi değildir.

Bugün, bir internet meraklısıysanız, TikTok ve Instagram fenomenlerini kaçırmak imkansızdır. Gençler arasında sosyal ağların bir yıldızı olan TikTok, çok sayıdaki içeriği ile ilgi çekmektedir. Komik danslar, bir dakika içinde makyaj, gündelik hayat ve yıldız taklitlere dair her şey vardır. Fakat sık sık bir hashtag ortaya çıkar. Bunlardan biri ise Pov'dur. Peki Pov, ne anlama gelir?

  • Pov kısaltmasının açılımı, 'point on view'dir. Türkçedeki anlamı ise 'bakış açısı'dır. Paylaşılan videoları seyreden kullanıcıların, belirli bir bakış açısına göstermeleri gereken ilgiyi işaret eder. Bu ifade sosyal medyada, komik mizah içeriklerini yapmak için tercih edilir. Tiktok'un en karakteristik formatlarından birini ifade eder. Pov videoları, tiktokerlerin oyunculuk yeteneklerini 15 saniye içinde ortaya çıkarmasına imkan tanır.
  • Bu format, uygulama bağımlılarınca en fazla kullanılan şablonlardan bir tanesidir. Uygulamada, amatör oyuncuların ya da dansçıların yeteneklerini sergilemelerine destek olur. Bu, Pov'un prensibidir. Kişinin, komedi, aksiyon ve dram dolu her tür ile ilgili eğlenceli videolar çekmesini ve çok fazla kişiye ulaşmasını sağlar. Hemen hemen tamamı 15-20 saniyede izlenebilir kısa videolardır.
  • Kaliteli bir Pov videosu için birkaç kural vardır. Başlangıçta konuya uygun etkili bir fon müziği seçilmeli. Dramatik ise ne kadar hüzünlü iyi olur. Komik bir içerik ise canlı ve eğlenceli müzikler seçilmelidir. Bu sebeple en başta bir temaya karar verilmelidir. Video çekilmeden evvel kurgu planlanmalıdır. İstenilen her şeyle ilgili olabilir, bu sebeple hayal gücü serbest bırakılmalıdır. Tiktok'ta ve Instagram'da en çok seyredilen ve beğeni alan senaryolardan biri aldatmacadır. Sevgiliyi, çocuğu, anneyi, eşi, babayı kandırma ve şaka yapma çok popülerdir.

Pov, İngilizcedeki 'bakış açısı'nın kısaltılmış halidir. Dilimizde de perspektif anlamına gelir. Temel olarak kahramanın bakış açısından belirli bir video çekiminin gösterildiği anlamına gelir.

Filmlerde "bakış açısı", örneğin birinci şahıs bakış açısı ve kuşbakışı bakış açısı gibi bütün bakış açılarını da ifade eder. Sosyal medyada Pov, genellikle birinci şahıs bakış açısı için tercih edilir. Odak noktası olan perspektif ile seyirci eylemin tam kalbine iner. Bu şekilde, bütün senaryo çok daha etkili görünür.

POV ne için kullanılır?

  • Özellikle Instagram ve Tiktok'ta Pov, her türlü temaya sahip videolarda tercih edilir. Bu sebeple gittikçe daha çok rastlanılması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü çok popüler çekimlerdir. Pov aracılığıyla sizi neyin beklediğini, diğer yandan bakış açısını algıladığınız karakteri neyin beklediğini anlarsınız.
  • Ayrıca bu kısaltma, yetişkin filmleri kategorisinde de tercih edilir. Pov, genellikle aktörlerden birinin bakış açısından çekilen pornografik filmleri işaret eder.
Yorumlar (0)