HD TV yayını izlemek karbon emisyonunu 8 kat arttırıyor

İngiltere'de yapılan bir araştırada, televizoynların yüksek çözünürlükte izlenmesinin küresel ısınmaya sebep olan karbon emisyonlarını 8 kata kadar çıkarttığı kaydedildi.

MEDYA 03.12.2020, 18:15 04.12.2020, 18:05
HD TV yayını izlemek karbon emisyonunu 8 kat arttırıyor

Küresel ısınmaya sebep olan karbon emisyonlarının seviyesi her sene artış göstermeye devam ediyor. 

Araştırmacılar tarafından emisyonların artmasına sebep olan en ufak problemler bile ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.

İngilizler uyardı: 8 kat arttırıyor

İngiltere Kraliyet Bilimler Akadamesi Royal Society isimli kuruluş TV programlarını yüksek çözümürlük ile izlemenin küresel ısınmaya sebep olan karbon emisyonlarını 8 kata kadar yükselttiği uyarısını yaptı.

Kuruluş tarafından programların SD yani standart çözünürlükte izlenmesi önerilirken, küçük ekran kullanan kişilerin zaten aradaki farkı ayıramadığını ifade ediyor.

Araştırmacılar HD yani yüksek kalitedeki akışların, cihazların ağ yapısı ve veri merkezleri üzerindeki kullanımını arttırıp karbon emisyonunun yükselmesine neden olduğunu ifade ediyor.

SD yayına geçme uyarısı

Royal Society tarafından yayınlanmış olan raporda, düzenleyici kurumlar ve platformalrın çözünürlük kalitesinin sınırlanması ve düşük çözünürlükte yayınların yapılması gerekliliğine çağrı yapılıyor.

Kuruluş, küresel emisyonlarda dijital teknolojinin payının yüzde 1,4 ila 5,9 arasında değiştiğine dikkat çekiyor.

Royal Society'nin enerji tasarrufu için önermiş olduğu başka bir yol ise, eğer izlenmiyorsa müziğe eşlik eden videoların da arka planda oynatılmaması.

Bilim insanlarınca hazırlanan raporda, yapılan bu basit adımlarla birlikte müzik platformlarının karbon emisyonlarının yüzde 5 oranında azaltılabileceği ifade ediliyor.

Telefonlarınızı sık değiştirmeyin uyarısı

Yayımlanan raporda ayrıca, yeni cihaz üretiminin karbon emisyonlarını büyük oranda artırdığı ifade edilerek, tüketicilere mevcut telefonlarını daha uzun süre kullanmaları yönünde tavsiyelerde bulunuluyor.

Youtube tarafından serverların yenilenebilir enerjiyle çalıştırılıp karbon emisyon miktarının yüzde 5 oranında azaltılabileceği kaydedilmişti.

Yorumlar (0)