"Fenomenler kendilerine edilen hakaretlerden para kazanıyor"

Geçtiğimiz yılın en çok uzlaşmaya giden konularından hakaret suçu, sosyal medyanın sık kullanılmaya başlanmasıyla daha da arttı. Avukat Enes Saran, fenomenlerin, tahrik edici paylaşımları da kimi zaman yapabildiği ve bunun sonucunda hakarete yönelik savcılık şikayetleriyle bundan bir gelir modeli oluşturduklarını kaydetti.

MEDYA 03.10.2021, 11:56
"Fenomenler kendilerine edilen hakaretlerden para kazanıyor"

Sosyal medyada kullanıcı sayıların günden güne artmasıyla beraber bu platformlar fenomenlere gelir sağlamaya başladı.

Kimi sosyal medya fenomenleri para kazanmak için bile isteye toplumu tahrik edecek yönde paylaşımlar gerçekleştirmeye başladı.

Fenomenler, kendilerine hakaret eden kullanıcıları savcılığa şikayet ederek, ettiği hakaret kadar gelir elde etti.

Sosyal medya üzerinde edilen hakaretlerin gelire çevrilmesine dair Avukat Enes Saran, hakaret suçunun uzlaştırmaya tabi bir suç olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Herkes saygınlığını ve şerefini korumak için savcılıklara şikayette bulunabilir. Fakat son zamanlarda çeşitli sosyal medya fenomenleri tarafından bunun kötüye kullanılması şeklinde değerlendirebileceğimiz durumun olduğunu gözlemliyoruz.

“Toplu olarak savcılığa şikayet ediyorlar”

Yapılan paylaşımlar hakaret beklentisiyle yapılıyor. Paylaşımların üzerine gelen hakaretlere ilişkin topluca savcılığa şikayet ediliyor.

“Aynı bedel teklifinde bulunuluyor”

Savcılık eğer dava açmaya yönelik karar verirse, uzlaştırmaya tabi suç olduğundan suç uzlaştırma bürosuna gönderiliyor. Uzlaştırmacı taraflar yeniden iletişime geçiyor. Bu bahsettiğimiz fenomenlerin genelde belirli sayıları var. 3-4-5 bin TL vs. Toplu olarak kişilere aynı beden teklif ediliyor. İstatistiklere bakılırsa yüzde 80 oranında uzlaşma olduğu görülüyor.

“Hakkın kötüye kullanılması şeklinde değerlendiriyoruz”

Bunun kasıtlı bir şekilde yapılıyor olmasını biz hukukçular hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendiriyoruz. Burada çünkü kişi doğacak olan sonucu tahmin edip, kendisine hakaret edilmesini sağlıyor ve bu hakaretlerden gelir sağlamak istiyor.”

“Ciddi bir gelir elde ediliyor”

Saran, şikayet edilen kişilerin uzlaşmayı mantıklı gördüğünü söyleyerek, “Bunu istismar eden sosyal medya fenomenleri için düşünürsek, yüzlerce, belki binlerce kişiye karşı gerçekleştirilen şikayet olduğundan ciddi de bir gelir oluşuyor. Bu durumda, yaşanan olayın istismar edilmesi kolaylaşıyor.” şeklinde konuştu.

“Savcılığın üzerindeki iş yükü sürekli olarak artıyor”

Avukat Saran, uzlaştırma kurumunun maksatlarından bir tanesin de yargının üzerindeki yükü azaltmak olduğunu ifade ederek, “Fakat istatistiklere baktığımızda en fazla hakaret suçuna ilişkin uzlaştırma dosyası olduğunu görmekteyiz. Bunların birçoğunda uzlaştırma var. Konu, istismara da açık olunca, mahkemelerin üzerindeki yükün arttığını görüyoruz. Uzlaştırmanın yargının üstündeki yükün kalkmasına yardımcı olabilmesi için muhakkak düzenlemeye ihtiyaç var.” dedi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü 2020 Senesi Uzlaştırma İstatistiği verilerine göre 2020 senesinde en çok uzlaşmanın sağlandığı ilk on suç arasında ilk sırada hakaret yer alıyor.

Yorumlar (0)