Dizilerde TV-dijital platform rekabeti: Geleneksel medyanın sonu mu geliyor?

Geleneksel medya, yavaş yavaş dijital içerik platformlarına yerini bırakıyor. Her geçen gün televizyon dizilerinin ve reklam sürelerinin artmasına karşın dijital içerik platformlarında 'özgür ve özgün içerik' olarak yayınlanan diziler, izleyicinin ilgisini çekiyor. Televizyon ve dijital mecralardaki diziler, Yaşar Üniversitesi'nde 'Yeni Ekran Yeni Dizi' panelinde tartışma konusu oldu. 

MEDYA 04.10.2022, 15:49
Dizilerde TV-dijital platform rekabeti: Geleneksel medyanın sonu mu geliyor?

Geleneksel medyanın vazgeçilmezi olarak değerlendirilen diziler, dijital içerik platformlarında yer bulmaya başladı. Böylelikle dijital içerik platformları, ciddi bir şekilde televizyona rakip oldu. Cep telefonlarına kadar giren dijital içerikler, her an her yerde izlenebiliyor. Televizyonun en fazla izlendiği altın saatler (Prime Time), olarak isimlendirilen zaman diliminde Türk dizilerinin her geçen gün artan süresi ile bütün akşama yayılması izleyicinin, 'özgür ve özgün içerikler' olarak yayınlanan dijital içerik platformlarına kaymasına sebep oldu. İzleyiciler, dijital ve televizyon dizi izleyicileri olarak ikiye ayrıldı. 

Bu kapsamda Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi, 'Yeni Ekran Yeni Dizi' paneli gerçekleştirdi. Selçuk Yaşar Kampüsü'nde yapılan panelde konuşmacı olarak Prof. Dr. Savaş Arslan, Dr. Burcu Dabak Özdemir, Dr. Ürün Yıldıran Önk ve Prof. Dr. Gökçen Karanfil yer aldı. 

Ekran başındaki süre arttı 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Savaş Arslan, panelin ilk oturumunda "Televizyon Dizisi- Kaliteli Dizi'ye Karşı: Platformlar ve Kalite Söylemi" başlıklı oturumda konuştu. Prof. Dr. Arslan, "Özellikle genç kuşak, Yeşilçam'ı 90'larda  televizyondan izledi. Yeşilçam filmleri tükenince üretim başladı. Bu süreçte özel televizyonların yayın hayatına girmesiyle birlikte reyting ölçümleri yapılmaya başlandı. 2000'li dönemlerde ise çok kanal ve doğrudan bir içeriği alıp izleme dönemine geçildi. Türk dizileri, birçok ülkeye ihraç edilmeye başlandı. Son dönemlerde birer birer yayın hayatına başlayan dijital içerik platformları ise daha 'özgür' olarak sunuldu. Televizyon dizilerinin artan süreleri karşısında dijital içerikler daha fazla tercih edilir olsa da ekran başında geçirilen süre uzadı. İzleyiciler, dijital platformlardaki 10 bölümlük dizileri bir gecede tamamlamaya başladı." sözlerini kullandı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökçen Karanfil ise "Medyada Uluslarasılaşma Süreçleri ve Türkiye'de Televizyon Yayıncılığı" adlı oturumda, Türkiye'deki televizyon yayıncılığı ile ilgili bilgiler verdi. 

Prof. Dr. Karanfil, "İçerikler televizyon yerine artık dijital platformlara kaydı. Yeni medya ekosisteminde A'dan Z'ye her şey değişiyor" şeklinde konuştu. 

"Yeni Ekranda Değişen Ne? OTT Platform İzleyicilerinin Yerli Dizi İzleme Pratikleri" adlı üçüncü oturumda açıklamalar yapan Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Burcu Dabak Özdemir, "Dijital içerik platformları 'Sen' vurgusuyla piyasaya girdi. Bu platformlar özgürlük kavramına dikkat çekilerek 'her yerde izlenebilir' şeklinde sunulsa da yapılan araştırmalarda genel anlamda evin salonunda izlendiği görülüyor. İçeriği seçme özgürlüğü veriliyor; fakat seçme sürecinin esiri olunmuş durumda" sözlerini kullandı. 

Komedi ilk sırada 

Panelin son bölümünde Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ürün Yıldıran Önk, "Yeni Karşılaşmalar: OTT Platformlarındaki Yerli Dizilerde Yeni Türler" adlı oturumda konuştu.  
Önk, "Yerli dijital içerik platformlarına baktığımızda 55 Türk dizisi karşımıza çıkıyor. Bunların büyük bir bölümü içerik ve tür olarak birbirine benziyor. 20 ayrı türde dizi çekilmiş. Sayısal anlamda birinci sırada komedi, ikinci sırada polisiye, üçüncü sırada ise drama türü yer alıyor. Türkiye'de izleyiciler, komedi dizilerini daha çok izliyor. Aslında bu diziler, çekildiği türle uyuşuyor. Yeni dizi ve tür denemeleri devam etmeli" diye konuştu. 

Yorumlar (0)