Dezenformasyon Bülteni yayınlandı: 5 başlıkta yalan haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, 19-25 Aralık tarihlerini içerisine alan Dezenformasyon Bülteni paylaşıldı.

MEDYA 27.12.2022, 11:36 28.12.2022, 14:17
Dezenformasyon Bülteni yayınlandı: 5 başlıkta yalan haberler

Bültende, "Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi'nde kardiyoloji alanına doktor bulunamıyor", "Sevgi evindeki bir çocuğun yüzünde sigara söndürüldü", "Türkiye'ye doğrudan yatırımın beşte dördü gayrimenkul yatırımından meydana geliyor", "Halk TV karşı 'Terörü mimikle övme' cezası verildi" ve "Paris'teki ırkçı saldırının failinin soyadının Mehmet olduğu" iddialarının gerçeklikleri yayınlandı.

Fransa saldırısı failinin soyadı iddiaları yanıtlandı

"Paris'te gerçekleştirilen ırkçı saldırının failinin soyadının Mehmet olduğu" haberlerine dair Fransız yetkililerin, failin Fransız uyruklu William M. (69) olduğunu ve yakalandığını duyurduğu anımsatıldı.

Açıklama sonrasında bazı sosyal medya kullanıcılarının, konuyu farklı bir yere çekerek William'ın soyadının "Mehmet" olduğunu ifade etmişlerdi. Bültende bu ifadelerin gerçeklik barındırmadığı aktarıldı.

Bazı basın yayın kuruluşları ve RTÜK Üyesi İlhan Taşçı tarafından kamuoyu ile paylaşılan, "RTÜK, Halk TV'ye 'terörü mimikle övme' cezası verdi" söylemlerinin doğruluk taşımadığı ifade edilen bültende, “Yetkili raporunda söz konusu cezanın, Ayşenur Arslan tarafından Karkamış'ta düzenlenen terör örgütü PKK saldırısını temize çıkarmak üzere kullandığı cümleler sebebiyle verildiği aktarılmıştır. Üst Kurul, yapılan program sırasında terör örgütlerini haklı veya güçlü gösteren özellikte yayın gerçekleştirdiği yönünde karar almıştır." ifadesine yer verildi.

Raporlar ve belgeler incelendi

Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımlarla ilgili, "Sermaye girişi yüzde 20, gayrimenkul yüzde 80. Doğrudan yatırım sadece bu kadar." söylemlerinin doğruyu yansıtmadığının ifade edildiği bültende, son 17 sene içerisinde Türkiye’nin doğrudan yatırım olarak yaklaşık 234.3 milyar Amerikan doları aldığını, bu yatırımların yüzde 27.1'inin de gayrimenkul alanında doğrudan yatırımlardan meydana geldiği kaydedildi.

"Sevgi evinde kalan bir çocuğun (11) yüzünde sigara söndürüldü" söylemlerinin de doğruyu yansıtmadığının ifade edildiği bültende, çocuğun beyanı ve tıbbi tetkiklere dayanan raporlar incelendiğinde de söylemlerin gerçeği aktarmadığının anlaşıldığı belirtildi.

"Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi'nde kardiyoloji alanında doktor bulunmuyor" iddiasının gerçeği yansıtmadığı aktarılarak, şu ifadelerde bulunuldu: "Hastanenin internet sitesine bakıldığında, kardiyoloji alanında çalışma sağlayan iki doktor görülmektedir. Doktorların adlarının da bulunduğu web sitesinde yapılan son güncelleme 20 Ekim 2022 tarihlidir. Dörtyol Devlet Hastanesi'nde kardiyoloji doktorları aktif şekilde görevdedir."

Yorumlar (0)