Canlı yayında Celal Şengör'e sözleri gündem olmuştu: İlber Ortaylı'dan açıklama geldi

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın katıldığı bir yayında programın bittiğini düşünüp sunucuya Celal Şengör'e ilişkin söyledikleri gündem olmuştu. Günlerdir konuşulan ve sosyal medya üzerinde binlerce defa paylaşılan görüntüler sonrasında konuya dair bir açıklama paylaşıldı.

MEDYA 03.03.2023, 14:12
Canlı yayında Celal Şengör'e sözleri gündem olmuştu: İlber Ortaylı'dan açıklama geldi

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, geçtiğimiz günlerde Candaş Tolga Işık'ın programına konuk olmuştu. Programın sonunda Işık'ın gelecke programda Naci Görür'ü konuk edeceklerini söylemesi sonrasında İlber Ortaylı, yayından çıktıklarını düşünüp çok konuşulan ifadelere imza atmıştı.

"Bizim Celal'den daha iyi" sözleri gündem olmuştu

Ortaylı, Naci Görür'ün konuk olacağını duyduktan sonra, "Bilmişti o bu depremi. Bizim Celal'den daha iyi" sözlerine yer vermişti. Ortaylı'nın o sözleriyse sosyal medya üzerinde binlerce defa paylaşıldı.

İlber Ortaylı'dan konuya ilişkin açıklama...

Konuya dair Ortaylı, sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımladı ve şunları söyledi:

"Celal Şengör, Fuat Köprülü'nün ardından Rusya Bilimler Akademisi'ne seçilmiş olan ilk Türk'tür. Bu jeoloji alanındadır. Avusturya Bilim Akademisi için de aynı şey geçerlidir. Jeoloji dalında zaten Avrupa'da büyük ödül aldı. Avrupa Bilimler Akademisi, Amerika Bilimler Akademisi ve Sırbistan Bilimler Akademisi'ne üyedir.

Fransızcayı College de France'da ders verecek düzeyde iyi bilmektedir. Rusça da bilir. Bütün dünya onu tanımasına karşın Türkiye'yi ve İTÜ'yü bırakıp gitmeyi düşünmeyecek kadar vatanseverdir. Türk bilim tarihini onun kadar iyi takip eden bir Türk doğa bilimcisi bilmiyorum. Fuat Sezgin gibi aynı şekilde zamanında dışarı kovalanan bir hoca ile en fazla o mesai yapmıştı. Kazım Çeçen Hoca ile en çok teşrikimesai eden profesörlerden bir tanesi. Halil İnalcık Hoca ile Fuat Köprülü'ye de kasideler döşeyecek kadar hayrandır.

Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir yayında sohbet yarıda kesildiğinden Celal Hoca'yı ilmiyle değerlendirdiğim zannedilmiş. Sohbetin bütünü dinlense depremlere dair alanım dışından bir yorum olduğu rahatlıkla görülecektir. Celal Şengör'ün hem ülkemizde hem de dünyadaki konumu tartışılmazdır. Celal Şengör, Türkiye'de varlığıyla övündüğüm ulusal kıymet hazinelerimizin en önemli simalarından bir tanesidir. Yeniden kamuoyuna duyurmak isterim."

Yorumlar (0)