1899'un yapımcılarına 'fikir hırsızlığı' suçlaması

Netflix'te yayınlanan ve son zamanların en popüler yapımlarından olan 1899 dizisinin yapımcıları, fikir hırsızlığı ile suçlanıyor. Dizideki olayların ve sembollerin 2016'da piyasaya sürdüğü "Black Silence" adlı çizgi romanından alındığını öne süren Brezilyalı yazar Mary Cagnin, "Diziyi izleyince ağladım." dedi.

MEDYA 23.11.2022, 14:31 Hakan Öksüz
1899'un yapımcılarına 'fikir hırsızlığı' suçlaması

Emily Beecham, Aneurin Barnard ve Andres Pietschmann gibi oyuncuların yer aldığı 1899 dizisi, son günlerin en çok konuşulan yapımlarının başında geliyor. Netflix platformunda yayınlanan korku ve gerilim yüklü "1899", Dark dizisinin yapımcıları tarafından hayata geçirildi. 

2017'de başlayan ve 3 sezon süren Dark dizisinin yapımcıları olan Jantje Friese ve Baran bo Odar, fikir hırsızlığı suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. 1899 dizisinin tüm konusunun 2016 yılında piyasaya sürdüğü Black Silence adlı çizgi romanından kopyalandığını kaydeden Brezilyalı yazar Mary Cagnin, yapımcıları suçladı.

"Black Silence adlı çizgi romanımdan çalmışlar"

Çok konuşulan 1899 dizisini izleyince şoka uğradığını belirten Brezilyalı yazar, "Black Silence isimli çizgi romanımla benzerliklerini görünce şok geçirdim. Bunu asla tahmin edemezdim. Çizgi romandaki siyah piramit burada. Gemide yaşanan ölümler, açıklanması zor olaylar ve gözlerdeki semboller, benim eserimden çalınmış." ifadelerini kullandı.

"Diziyi izleyince bütün gün ağladım"

Çizgi romanının İngilizce çevirisini 2017 yılında düzenlenen bir kitap fuarında yabancı yayıncılara takdim ettiğini kaydeden Mary Cagnin, "Hikayeyi buradan almış olmalılar. Uzun yıllardır dünya çapında tanınan eserler üretme hayaliyle yaşıyorum. Gece gündüz demeden çalışıyorum. Beni hikayemi kendilerine mal etmişler. Diziyi izledikten sonra bütün gün boyunca ağladım." diye konuştu.

1899'un konusu

Netflix'te yayınlanan 8 bölümlük 1899 dizisi, Avrupa'dan Amerika'ya giden bir gemide yaşanan tuhaf olayları konu ediniyor. Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden gelen çok sayıda göçmenin hayali, fırsatlar ülkesi Amerika'ya gitmektir. Yolculuk sırasında okyanusta sürüklenen bir göçmen botuyla karşılaşan yolcuların hayatı, beklenmedik şekilde değişecektir.

Yorumlar (0)