Yıldız Tilbe: Ayasofya sahibine verildi!

Yıldız Tilbe, dün ibadete açılmasına karar verilen Ayasofya'ya el konulmadığını, sahibine verildiğini ifade etti. 

MAGAZİN 11.07.2020, 12:45
Yıldız Tilbe: Ayasofya sahibine verildi!

1934 yılında Ayasofya'yı müze haline getiren Bakanlar Kurulu kararı, dün iptal edildi. Böylece uzun süredir tartışma konusu haline gelen Ayasofya, cami statüsünü yeniden kazanarak ibadete açıldı. 

Yıldız Tilbe, Ayasofya'nın ibadete açılmasına yönelik kararın ardından Twitter hesabından peş peşe paylaşımlarda bulundu.

Ayasofya'ya el konulmadığını, sahibine verildiğini kaydeden Tilbe, diğer ülkelerin Türkiye'ye kıymet vermediklerini, Avrupa Birliği'nin (AB) uzun süredir Türkiye'yi birliğe almadığını ifade etti.

Tilbe, Bizans döneminde Ayasofya'nın "Allah'ın evi" yani ibadethane olduğunu belirterek, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından orayı yine ibadethane olarak devam ettirdiğini kaydetti.

Ayasofya'nın her dinde ibadethane, Müslümanlarda ise "cami" olduğunu aktaran Tilbe, Fatih Sultan Mehmet'in bıraktığı mirasın yeniden sahibine kavuştuğunu, malın sahibine döndüğünü ve hakkın yerini bulduğunu belirtti.

Tilbe, Ayasofya'nın herhangi bir kurum ya da kişiye ait olmadığını, Fatih Sultan Mehmet'e ait olduğunu ifade ederek, camilerin sesini kaldırmak isteyen ülkelere lanet etti. 

İstanbul'da bütün dinlere ait ibadethanelerin bulunduğunu ifade eden Tilbe, Ayasofya'nın devletin malı olmadığını veya herhangi bir ülkeye ait olmadığını, sadece Fatih Sultan Mehmet'e ait olduğunu vurguladı.

Tilbe, Ayasofya'nın, Cihan İmparatoru Fatih'in şahsi mirası olduğunu ve Müslümanlara cami olarak vakfettiğini kaydetti.  

Sakıp Sabancı ve birçok iş insanına işaret eden Tilbe, bu kişilerin de vakıflar kurduklarını ve vakıf malının vakfa ait olduğunu, bunların "şahsi miras" olarak nitelendirildiğini ekledi.

Yorumlar (0)