Usta tiyatrocunun cenaze programı belli oldu

91 yaşında yaşamını yitiren usta tiyatrocu Yıldız Kenter'in cenaze programı belli oldu.

MAGAZİN 18.11.2019, 10:52
Usta tiyatrocunun cenaze programı belli oldu

Yıldız Kenter, tedavi altında olduğu hastanede dün yaşamını yitirmişti. Usta tiyatrocunun cenaze programı belli oldu.

Kenter için 19 Kasım Salı günü (yarın) saat 10.00'da Kenter Tiyatrosu'nda bir tören gerçekleştirilecek. 

Düzenlenecek törenin ardından Kenter'in naaşı, Levent Camii'nden kılınacak öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'na defnedilecek.

Yıldız Kenter kimdir?

11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul'da doğdu. Gerçek adı Ayşe Yıldız'dır. Annesi İngiliz Olga Cynthia Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir ve babası Türk diplomatı Ahmet Naci Kenter'dir.

Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak tamamladı. 11 yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretimi dersleri aldı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na hoca olarak görev yaptı.

1959'da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldıktn sonra Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak ABD ve Birleşik Krallık'ta "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar gerçekleştirdi.

100’ün üstünde oyun oynadı. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard eserlerini sahneye koydu.

1984'te Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince "Adalaide Ristori” ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıl boyunca sahne hocalığı dersleri verdi.

Yorumlar (0)