Okan Bayülgen’e Azerbaycan çıkışı!

 Okan Bayülgen’in sunduğu Muhabbet Kralı programına konuk olan Azerbaycan’lı şarkıcı Azerin, Bayülgen’in “Azeri Türkçesi” demesine tepki gösterdi.

MAGAZİN 04.01.2020, 10:01 04.01.2020, 10:04
Okan Bayülgen’e Azerbaycan çıkışı!

Güçlü sesi sayesinde kısa sürede geniş bir hayran kitlesine ulaşan şarkıcı Azerin, Okan Bayülgen’in sunduğu Muhabbet Kralı programının konukları arasındaydı. Konusu Türk Dilleri olan programda, Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Emine Yılmaz, Prof. Dr. Nurettin Demir, müzisyen İrfan Gürdal ve Azerbaycan Türkü şarkıcı Azerin konuklar arasındaydı.


Okan Bayülgen’in “Azeri Türkçesi” demesi üzerine Azerin,  "Azeri demeyin, Azerbaycan Türkçesi deyin" şeklinde çıkıştı. Bayülgen’in sebebini sorması üzerine ise neden Azerbaycan Türkçesi denmesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:
"Bu bir siyasi seceredir. Yani siyasetin bizi yönlendirdiği ve bizi bölmek için kullandığı bir şey. Bir ağacın dallarını düşünün; bu dallarda Kazak, Kırgız, Özbek, Azerbaycan ve Türkmen... Kızılderililerin bile dillerinde çok Türkçe kelime var. Dünya siyaseti bizi birbirimizden ayırdığı için biz coğrafyamızın adını taşımışız. Azerbaycan'da yaşayanlar Azeri olmuş ama bizim Azeri ile hiçbir ilgimiz yok. Biz Türküz, dilimiz de Türk."


Azerin Kimdir?
Azerbaycan, Bakü’de 1971 yılının mayıs ayında dünyaya gelmiştir. 5 yaşındayken Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu bünyesinde solistlik yaparak çocuk şarkıları söylemiştir. 9 yaşındayken dünyaca ünlü Cücelerim Dans ve Müzik Topluluğu’nda solistlik yapmıştır. 15 yaşındayken Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu’nda Menekşe Korosu solistliği yapmıştır. 1985'te Moskova'da, 1986'da Gürcistan'da katıldığı uluslararası şarkı yarışmalarında derece kazanmıştır.

1990 yılında Müzik Akademisine girmiştir. 1994'te Türkiye'ye gelen Azerin, müzik ve sahne eğitimine Türkiye’de devam etmiştir. Sanatçı ilk albümünü Kazakistan'da katıldığı ve yine dereceye girdiği "Asyanın Sesi" yarışmasından sonra çıkarmıştır.
 

Yorumlar (0)