Game of Thrones'un farkı ne?

Milyonlarca kişinin yeni kitapları merakla beklediği Game of Thrones Dünyası'nın, diğer fantastik edebiyat eserlerinden farkını inceledik.

MAGAZİN 05.09.2019, 21:52 06.09.2019, 22:23
Game of Thrones'un farkı ne?

George R.R. Martin'in henüz tamamlanmamış fantastik serisi olan A Song of Ice and Fire (ASOIAF - Buz ve Ateşin Şarkısı) evreninden uyarlanan Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisi bu yılın Mayıs ayında final yapmıştı. Dizinin final sezonu kitap okurları tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuştu. 

George R.R. Martin'in, kalan son iki kitabı henüz piyasaya sürmemiş olması nedeniyle dizinin yazarlarının materyal bulamaması bu kötü gidişin başlıca sebepleri arasında. 

"Bir tarafın kahramanı diğer tarafın kötüsüdür"

George R.R. Martin'in bu büyük destanı, diğer fantastik edebiyat eserlerinden çok önemli bir noktada ayrılıyor. Martin, The Lord of the Rings (LOTR) hayranı olduğunu ve bunun gibi büyük serilerin, tüm yazarların önünde koca bir dağ gibi durduğunu her fırsatta belirtiyor. Ancak LOTR ya da Harry Potter gibi serilerde karakterlerin genellikle saf iyi ve saf kötü olması (Sauron - Gandalf ya da Voldemort - Harry Potter) George'un evrenine bir hayli ters. Martin'e göre, gerçek iyi ve kötü savaşı bizim içimizde yaşanır.

Onun deyişiyle, "Bir tarafın kahramanı diğer taraf için kötü birisi olabilir!"

'Katharsis'e geçit yok!

George'nin evreninde ana karakterlerin kötü bir şekilde ölmesi, beklenmedik karakter gelişimleri, karmaşık olay örgüsü, binlerce kişinin takip ettiği kadın karakterler, hor görülen cücelerin ve piçlerin başarıları, karakterlerin gri tonda olması gibi birçok şey, şimdiye kadar bize anlatılan standartlara ters düşüyor. 

Savaşın kazananı olmaz

Martin, Vietnam Savaşı'nda savaşta kazanan taraf olamayacağını ve herkesin kaybettiğini görerek vicdani retçi oldu. Haliyle, İkinci Dünya Savaşı'nın görmüş olan ve Yüzüklerin Efendisi gibi bir iyi-kötü savaşı destanını yazan J R R Tolkien gibi bir evren yaratması beklenemezdi. O da iyinin ve kötünün sınırlarının bulanık olduğu ASOIAF evrenini oluşturdu.

İyi gerçekten ne kadar iyi, kötü olana şans ver!

Fantastik edebiyatın genel anlatısına göre beyaz taraf (beyaz sakallı, beyaz tenli) iyidir. Siyah taraf ise (karanlıkların efendisi, çirkin orklar) kötüdür.

Örneğin LOTR'da çirkin orklar kötü ve altın saçlı Elfler iyidir. Buz ve Ateşin Şarkısı evreninde ise bize kötü taraf olarak gösterilen AK Yürüyenler (Buz iblisleri, Ötekiler) beyaz-mavi tonda resmediliyor. buzun üzerinde kayar gibi hareket eden güzel Binlerce yıl önce onlara karşı savaşmak için kurulan ancak zamanla diyarı yabanıl halklara karşı korumak için yemin eden (iyi taraf olan) Gece Nöbetçileri ise tepeden tırnağa siyah giyiyor. Yabanıllar tarafından 'kargalar' olarak anılan 'Nöbetçiler'in çoğunluğunu sürgündeki tecavüzcüler, katiller ve hırsızlar oluşturuyor.

Örnek verilebilecek yüzlerce konu, karakter ve ayrıntı var ancak yazıyı uzatmamak adına bununla yetinelim.

Kış Rüzgarları'nın 2020'de çıkması bekleniyor

Bu dev seri; Taht Oyunları, Kralların Çarpışması, Kılıçların Fırtınası, Kargaların Ziyafeti ve Ejderhaların Dansı kitaplarından oluşuyor. Önümüzdeki yıl çıkması beklenen 'Kış Rüzgarları' kitabı ve son kitap olan 'Bahar Rüyası' ile birlikte seri sona erecek. 

Serinin nasıl sona ereceği ile ilgili ilgi çekici teoriler var. Bu da başka bir yazımızın konusu olacak.

Yorumlar (0)