Game of Thrones'da son tango!

Game of Thrones'un haftaya yayınlanacak final bölümü öncesinde pek çok dizi hayranı büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Biz de bunun nedenlerini irdeledik.

MAGAZİN 13.05.2019, 22:25 13.05.2019, 22:55
Game of Thrones'da son tango!

Game of Thrones’un son sezonunun 5. bölümünü de geride bıraktık. Geriye kaldı son bölüm! Eğer dizide güncel değilseniz aşağıdaki yazı spoiler dolu! Bölümü izledikten sonra yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu incelemede Game of Thrones’un 8. sezonunun neden eleştiri yağmuruna tutulduğunu inceleyeceğiz. Önce bu sezona getirilen eleştirilerin sebebini ele alalım, sonra da genel olarak dizinin neden düşüşe geçtiğini inceleyelim.

3. bölümden sonra kızılca kıyamet koptu

Bildiğiniz gibi 3. bölümde Winterfell’de ölülerle yapılan savaş sonunda Night King öldürülmüş ve ölü ordusu yok edilmişti. Bu bölüme kadar geçen ilk iki bölüm sönük olsa da beklentilerin yükselmesinden dolayı izleyiciler pek ses çıkarmamıştı.

3. bölümün sonunda Night King ve ölü ordusunun yok olmasından sonra Reddit de dahil birçok online ortamda dizi yerden yere vurulmaya başlandı.

Kitapları okuyan ve kitapları okumasa da dizinin dikkatli takipçisi olanlar bu bölümde olanlara karşı çıktılar. Bu eleştirilerin sebebi bölümde görülen bariz mantık hatalarının dışında, dizinin oldukça kötü bir yol izlemeyi seçmesiydi.

Çünkü dizinin ilk sezonunun ilk bölümünden itibaren aklımıza kazınan bir sembol cümle vardı. Starkların aile sözü…

‘Kış geliyor.’

Dizi boyunca gördüğümüz entrikalar, taht mücadeleleri, ihanetler, hırslar ve savaşların arka planında gittikçe büyüyen ve bir tehdit vardı: Duvarın arkasındaki ölüler!

Onlar herkes için geliyordu. Winterfell’deki yaşlı dadıdan tutun da kızıl cadı Melisandre’ye kadar birçok karakter bu tehlikeden bahsediyordu.

Kralların tahtlarında donarak öldüğü 'Uzun Gece'

En son 8000 yıl önce ölü atlarının üstünde dehşet saçmışlardı. Kralların tahtlarında donarak öldüğü ve annelerin çocuklarını boğduğu Uzun Gece’de ortaya çıkmışlardı.

Kış neredeyse bir insan ömrü boyunca sürmüştü. Bebekler yaz mevsimini göremeden doğmuş, büyümüş ve ölmüştü.

En kısa Uzun Gece

Dizide bir döngünün tamamlandığından ve Uzun Gece’nin yaklaştığından bahsediliyordu.

3. bölümde dizinin ana teması ortadan kaldırılınca ve asıl mücadelenin Cersei ile yapılacak savaş olduğu ortaya çıkınca dizi fanları haliyle sinirlendi.

Sezonlar boyunca kurulan yapı tek bölümde çökertilmiş, ‘Uzun Gece’ bir gece sürmüştü!

Deli Kraliçe Daenerys!

Dizinin pazar gecesi yayınlanan 5. bölümünde ise Daenerys Targaryen (Dany), Jon Snow ve ordusu Kralın Şehri’nin surlarına dayandı.

4. bölümde Euron Greyjoy’un gemilere konuşlandırılmış balistalarla bir ejderhayı öldürmesi ve çevirmeni Misandei’nin kafasının kesilmesi Dany’yi derinden sarsmıştı.

Küllerin kraliçesi

Dany’nin bu bölümde bütün gemilerle beraber Kral’ın şehrindeki askerleri ve masum halkı da ejderha ateşine boğduğunu gördük.

Babası Mad King (Deli Kral) şehrin altına yerleştirilen çılgın ateşle bütün halkı yok etmek istemişti. 

Hızlı atlamalar ve senaryo boşlukları

Yıllar sonra Dany, bir Mad Queen’e (Deli Kraliçe) dönüşerek bunu kendisi yapmış oldu. Anck Dany’nin ‘Deli Kraliçe’ye dönüşmesinin temelleri de biraz eksik gibi.

Onun şimdiye kadarki karakter gelişimini dikkate alırsak bir anlık cinnetle şehri yakmayacağını biliyoruz. Bunu yapacak olsa bile, delirme süreci ve motivasyonları bize tam olarak gösterilmedi.

Işınlanan karakterler

Dizinin 5. sezondan beri en çok eleştirilen kısımları, karakterlerin normalde gidemeyecekleri mesafeye kısa sürede gitmeleri ve karakterlerin içinin boşaltılmasıydı.

Geogre bıraktı, olanlar oldu

Bunun sebebi de serinin yazarı George R.R. Martin’in 4. sezonun sonunda dizinin senaristliğini bırakması ve yeni kitabını yazmak için inzivaya çekilmesiydi.

Senaristler diziyi toparlayamadı

Kitaplardan beslenemeyen senaristler, genel izleyici kitlesine oynamak için seyircinin istediği şeyleri vermiş, acemi diyaloglar yazmış ve karakter gelişimini dikkate almadan senaryo üretmiş olmalarıydı.

Kitaptaki evrende pek çok aile ve pek çok hikaye var. Tyreller, Dorne’da yaşananlar, Greyjoyların eylemleri ve diğer hikayeler dizide işlenemezdi elbette. Şayet işlenseydi dizi 13 sezon sürebilirdi.

Buna sıcak bakmayan yapımcı ve senaristler 8 sezonla bu geniş evreni sonlandırmaya çalıştılar. Bunu yaparken de olabilecek birçok hikayeyi birbirine karıştırıp deyim yerindeyse çorbaya dönüştürdüler.

Kitapları okuyanlar bilir, Dorne’u anlatmadan Aegon Targaryen’in hikayesini anlatamazsınız. Victarion’u anlatmadan da Euron Greyjoy’u ve Greyjoyları anlatamazsınız.

Dizi kapitalizme yenik mi düştü?

Senaristlerin kitaplardan belli parçaları alıp genel izleyicinin isteğine göre yazmaları birkaç sezondur eleştiriliyordu. Ancak eleştiriler bu sezonla birlikte ayyuka çıktı.

Birçok izleyici, dizinin kapitalizme yenik düştüğünü söyleyip isyan etti. Birçokları tarafından son sezon ‘sit-com’ dizilerine benzetildi.

Haftaya Game of Thrones’un final bölümü yayınlanacak. 8 sezonluk macera böylelikle sona erecek. Bakalım son bölümde neler yaşanacak?

Yorumlar (0)