Fazıl Say'dan Ayasofya açıklaması: İntikam mı alıyoruz?

Ünlü piyanist Fazıl Say, Ayasofya'nın cami statüsüne kavuşmasına ilişkin kararı eleştirdi. Say, dünya mirası olan Ayasofya ile ilgili kararın müze olarak kalması gerektiğini savundu.

MAGAZİN 12.07.2020, 00:11
Fazıl Say'dan Ayasofya açıklaması: İntikam mı alıyoruz?

Ayasofya'nın Danıştay'ın kararıyla müze statüsünün düşürülüp camiye dönüştürülmesine karar verilmesiyle birlikte piyanist Fazıl Say'dan açıklama geldi.

Say, Ayasofya kararına eleştiride bulunarak, Ayasofya'nın müze olarak kalmasının felsefi olarak doğru olan karar olduğunu ifade etti.

"İnançlara ve inananlara saygım var"

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Fazıl Say, açıklamasının devamında, inançlara ve inanlara saygısının olduğu fakat karşısındaki insanlardan da saygı beklediğini ifade etti. Say, siyasilerin konuya ilişkin yaptığı açıklamayı 'onların meselesi' olarak tanımlayarak, konuyla ilgili insanlığın ve filozofların algı ve düşüncelerine dikkat etmek gerektiğini vurguladı.

"Sultan Ahmet ve Ayasofya'nın yan yana durması her şeyi anlatıyor"

Objektif olarak baktığımda Sultan Ahmet ve Ayasofya'nın yanyana duruyor olması asıl semboldü diyen Say, Dinlerin, barışın ve kardeşliğin sembolü olan dünya ve insanlığın bu kardeşlik yüzünden İstanbul'u çok sevdiğini ifade etti.

"İntikam olarak karar almak doğru değil"

Ayasofya'nın bir dünya mirası ve insanlığın ortak meselesi olduğunu söyleyen Fazıl Say, Yunanistan ve İspanya'da camilerin yakılması gibi olaylara karşılık intikam olarak böyle bir kararın alınmaması gerektiğini ve Ayasofya'nın dünya mirası olarak müze statüsünde korunmasının doğru olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)