Barış Ağabeysiz 21. yıl!

Barış Manço 21 yıl önce, 1999 yılında 31 Ocak'ı 1 Şubat'a bağlayan gece aramızdan ayrılsa da şarkıları ve sanatçı kimliğiyle hala hatırlanıyor.

MAGAZİN 01.02.2020, 10:53 01.02.2020, 13:56

Türk rock müziğinin öncü ve sevilen isimlerinden Barış Manço, 1 Şubat 1999'da Kadıköy'deki evinde hayata gözlerini yummuştu. 7'den 77'ye herkesin sevgisi ve sempatisini kazanan Barış Manço'yu ölümünün 21. yılında saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz. 

Peki Barış Manço kimdir?
Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İsmail Hakkı Bey ile Rikkat Uyanık Hanım'ın ikinci oğulları olarak İstanbul'da doğdu. Kendisinden 2 yıl önce doğan ağabeyinin adının "Savaş" olması üzerine, II. Dünya Savaşı'nın en kızgın olduğu zamanlarda dünyaya gelen Manço'ya ailesi, "artık dünyaya barış gelsin" diyerek "Barış" ismini verdi.

Kadıköy Yeldeğirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokulu'nda eğitim görmeye başlayan Manço, 4. sınıfı Ankara Maarif Koleji İlkokulu'nda, 5. sınıfı ise tekrar Yeldeğirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokulu'nda okudu. İlkokulda sonra ise Galatasaray Lisesi'nde eğitim görmeye başladı.

Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço'nun marifetleri bununla da bitmiyor. Manço aynı zamanda, üzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu,TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam ve gezgin... 1958 yılında Galatasaray Lisesi'nde eğitim görürken ilk kez sahneye çıkan Manço, ilk sahneye çıkışından itibaren "Kurtalan Ekspres" grubuyla Türkiye'de ve dünyadaki birçok ülkede sayısız konserler verdi.

Liseden mezun olduktan sonra Manço, 1963 ve 1971 yılları arasında Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde iç grafik, resim ve mimari eğitimi aldı. Yurt dışında bulunduğu süre içinde çeşitli gruplarla birlikte müzik yapan ve kendini geliştiren usta sanatçı, Türkiye'ye dönünce Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile birlikte "Kaygısızlar" grubunu kurdu.

Dağlar Dağlar şarkısıyla büyük bir çıkış yakalayan Manço'nun bu albümü, beş ay içerisinde toplam 700 bin satış rakamına ulaştı. Aynı zamanda bu albümü ona Altın Plak kazandırdı. 1980 yılına geldiğinde başarısı ülke sınırlarını aşan Manço, Nich the Chopper ve Ben Bir Şarkıyım adlı eserleriyle çeşitli ödüller kazandı.

Televizyonculuk alanında da çeşitli başarıları bulunan Manço, 1988 yılının Ekim ayında TRT 1'de çocuklar ve ailelere yönelik bir eğitim, kültür ve eğlence programı olan "7'den 77'ye"yi sunmaya başladı. Türk televizyonlarında o zamana kadar ulaşılmamış olan bir başarı yakalayan Manço, Türkiye'nin en uzun soluklu ve en başarılı TV yayıncılıklarından birine imza atmış oldu.

Belçika'daki "Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi"nde yüksek öğrenimini tamamlayan Manço, çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmesinin yanı sıra, aşağıdaki diğer unvanlara da sahip olmuştur:
•Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı Ankara (1991) 
• Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora Ankara (1991) 
• Soka Üniversitesi: Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo, Japonya (1991) 
• Belçika Krallığı: Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel, Belçika (1992) 
• Fransa Devleti: Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris, Fransa (1992) 
• Pamukkale Üniversitesi: Onursal Doktora Denizli (1995) 
• Min-On Sanat Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995) 
• Liege Prensliği: Onursal Hemşehrilik Beratı Liege, Belçika (1997)

Barış Manço ne zaman öldü? Kaç yaşındaydı?
1990'ların sonlarında "Kaplumbağanın Öyküsü" projesi kapsamında çıkarmaya hazırlandığı "Mançoloji" albümünün hazırlık aşamasındayken, 46 yaşında hayatınıo kaybeden Manço'nun bu albümü, ölümünden sonra ailesi tarafından sevenleriyle buluşturuldu.

Moda'daki evi Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Barış Manço, ölümünün ardından yıllar geçse de, geride bıraktığı şarkılar ve anılarla sevenlerinin kalbinde yaşamaya devam ediyor.
 

Yorumlar (0)