AİHM'den Berrak Tüzünataç kararı: "Hak ihlali var"

Oyuncu Berrak Tüzünataç'ın, 2010 yılında evinin terasında komedyen Şahan Gökbakar ile yaşadığı özel anların basına servis edilmesi dava konusu olmuştu. Türkiye'deki yargı yollarının tüketilmesi üzerine konu AİHM'e giden davaya ilişkin karar verildi. Hak ihlaline karar veren ve Berrak Tüzünataç'ı haklı bulan AİHM, "Türkiye'deki mahkemeler, tarafların çıkarlarını tartarken daha titiz davranmalı." uyarısında bulundu.

MAGAZİN 09.03.2023, 10:19 Hakan Öksüz
AİHM'den Berrak Tüzünataç kararı: "Hak ihlali var"

2010'da komedyen Şahan Gökbakar ile İstanbul Kabataş'taki evinin terasında yakınlaştığı anlara dair özel görüntüler basına yansıyan oyuncu Berrak Tüzünataç, Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Güzel oyuncu, söz konusu görüntüleri yayınlayan özel televizyon kanalı hakkında dava açmıştı. Davanın seyri, bir süre magazin gündemini meşgul etmişti.

Yerel mahkeme, "hak ihlali yok" demişti

2013 yılında davaya ilişkin kararını veren yerel mahkeme, görüntülerin sokaktan çekildiğini bildirerek hak ihlali olmadığı kararını vermişti. Eve zorla girilmemesini gerekçe gösteren yerel mahkemenin kararı, Yargıtay ve Anayasa Anayasa Mahkemesine gitmişti. 

Yargıtay ve Anayasa Anayasa Mahkemesinin de yerel mahkemenin kararını onaylaması üzerine 2014 yılında konu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı. Ünlü oyuncu, "özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı" ile "adil yargılanma hakkı" ihlali nedeniyle AİHM'e başvurdu. 

AİHM: "Bu görüntülerin yayınlanması, 8'inci maddenin ihlalidir"

AİHM, yıllar süren davaya ilişkin kararını dün verdi. Söz konusu görüntülerin çekilip yayınlanmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8'inci maddesinin ihlali anlamına geldiği kararı verildi. Her ne kadar topluma mal olan kişiler olsa da aşk hayatının "özel bir niteliğe" sahip olduğu, kişilerin rızası dışında buna dair görüntülerin servis edilemeyeceği kaydedildi.

"Türkiye'deki mahkemeler, daha titiz davranmalı"

Öte yandan söz konusu görüntülerin habercilik kapsamında olmadığı, yalnızca "izleyici kitlesinin merakını tatmin etme" amacını güttüğü belirtildi. Bu örnekteki magazin haberinin, "sorumlu gazetecilik ilkelerinin" ihlali olduğu vurgulandı. Türkiye'deki yetkili mahkemelerin, "tarafların çıkarlarını tartarken daha titiz davranması gerektiği" aktarıldı.

AYM'nin gerekçesi neydi?

AİHM'in uyarısı sonrası Anayasa Mahkemesinin (AYM) dava hakkında verdiği karar merak edildi. Görüntülerin televizyon kanallarında yayınlanması üzerine açılan dava hakkında AYM, "terastaki aktivitelerin başkaları tarafından görülebileceği, mahrem alanda kalması gereken çeşitli aktivitelerin görüntülenmesi ile ilgili şikayet hakkının olmadığı" kararına varmıştı.

Yorumlar (0)