Büyükbaş hayvanların gebelik takibi ultrasonla yapılıyor!

Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde görev yapan veteriner hekimler, büyükbaş hayvanların gebelik durumlarını ultrasonla takip ediyorlar. Ultrason uygulamasıyla büyükbaş hayvancılığın geniş bir yol kat ettiğinin ve uygulamanın tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacağının altı çiziliyor.

TARIM 23.01.2020, 17:28 23.01.2020, 17:36
Büyükbaş hayvanların gebelik takibi ultrasonla yapılıyor!

Ultrasonla gebelik teşhisi yapan veterinerler böylece gebeliği çok erken öğrenme fırsatı buluyorlar. Böylelikle sağlıklı hayvan ırkı devamlılığı sağlanarak dolaylı ıslah çalışması yapılmış oluyor.

2018 yılından bu yana sürdürülen uygulamada her yıl artan bir başarı kat edildi. Ankara’nın pilot olarak başlatıldığı büyükbaş hayvanların ultrasonlu takibi Türkiye geneline yayılması için hazırlıklar sürüyor.

Ultrason projesi hayvancılığı geliştiriyor!

Büyükbaş hayvan ıslahında büyük bir adım olarak görülen ultrasonlu kontrol, hayvancılığı geliştirerek buzağı kayıplarını minimuma indirecek ve doğum oranlarını artıracak bir proje olarak belirtiliyor. Ultrasonla gebelik takibi ve suni tohumlama projelerine ilişkin açıklama yapan Ankara Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Korkmaz şu sözleri kaydetti:

“Ankara’da hayvancılık işletmelerinde yaptığımız incelemede hayvan kayıpları ve buzağı ölümlerinin fazla olduğunu tespit ettik. Buzağı kayıplarının düşürülmesi projesi hayata geçirildi. Hayvan sağlığı, aşılama küpeleme gibi hizmetler ilgili veteriner hekim tarafından takip ediliyor. Geçmiş yıllara oranla projenin ilk yılında hayvan varlığında doğum oranlarında önemli bir artış olduğunu gözlemledik. Veteriner hekim geliyor, işletme sahibi ile birlikte hayvanların nasıl beslendiği, hangi koşullarda barındığı, et verimleri, süt verimleri, aşıları ve kayıt altına alınmaları ve en önemlisi buzağıların sağlık durumlarına ilişkin takip yapıyorlar.”

Buzağı doğum oranları arttı!

Projenin başladığı 2018 yılında buzağı doğum sayısının 83 bin civarında olduğunu ifade eden Bülent Korkmaz, “Geçen yılı ise 113 bin rakamıyla tamamladık. Bu sene 130 bin civarında buzağı bekliyoruz.

Her yıl ortalama 10 bin buzağı artışı varken, projenin hayata geçmesiyle beraber projenin ilk yılında bu 20 bine ulaştı. Geçmiş yıllara nazaran önemli bir artış meydana geldi. Bu proje ülkemiz için önemli bir sorun olan buzağı kayıplarının azaltılması halinde, et ihtiyacımızın giderilmesi açısından önemli katkı sağlayacaktır. Hem hayvanların verimliliği noktasında hem hayvanların sayısal olarak artırılması noktasında yürütülen bir proje” diye konuştu.

Yorumlar (0)