Ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor

Antalya'da bulunan eski dokuma fabrikasındaki pamuk ambarında kurulan araba müzesinde sergilenen klasik araçlar, ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

KÜLTÜR-SANAT 28.09.2022, 00:01 29.09.2022, 08:57
Ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor

Kentte 2003 yılında kapatılan Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası, ardından Kepez Belediyesi'ne devredildi. Belediyenin etkinlik alanına çevrilen eski fabrikanın pamuk ambarında ise araba müzesi oluşturuldu.

Farklı konseptlerle sergileniyor

Bu sene açılışı yapılan ve klasik araçların farklı konseptlerde sergilendiği Antalya Araba Müzesi'ni ziyaret edenler, araçlara ilişkin teknik bilgilere sahip olurken, dönemin mahalle, müzik ya da sinema kültürü hakkında da fikir ediniyor.

Konukları, restore edilerek sergilenen 56 yaşındaki Chevrolet Impala'nın karşıladığı müzede, bir zamanlar Antalyaspor'un kullandığı otobüs, hizmet ve makam araçları, belediye personel servisleri de görülebiliyor. Müzedeki bazı araçlar ise eski sanayi atölyesi, tarihi Kaleiçi Sokağı ve nostaljik telefon kulübesi konseptiyle sergileniyor. Bir zamanlar ticari taksi olarak sık sık şehir sokaklarında görünen bir araç, taksi durağının önünde sergileniyor. 

Şoför Nebahat filminde kullanılan 1962 model Desoto araç, Çiçek Abbas filminde kullanılan minibüs ve Al Yazmalım filminde kullanılan kırmızı kamyon ise bahse konu filmlere atıfta bulunularak düzenlenen alanlarda sergileniyor.

70 vasıta sergileniyor

Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, basın mensuplarına, Antalya Araba Müzesi'nin ülkemizde bir eşinin olmadığını ifade etti.

Araba müzesi oluşturma fikrinin, 2015 yılında belediyeye ait bir parkta sergiledikleri 1975 model Murat 124 otomobile gösterilen yoğun ilginin ardından ortaya çıktığını aktaran Tütüncü, müzede en eskisi 75, en yenisi 25 yaşında 70 vasıtanın yer aldığını belirtti.

"Zaman yolculuğuna çıkarıyor"

Tütüncü, şöyle konuştu:

"Dünyadaki araç müzeleri, otomobilin icadından günümüzde kadar meydana gelen tasarımsal değişimleri ele alıyor. Otomobiller de genel itibarıyla Avrupa ve ABD malı olduğu için Avrupa ve ABD tarihini anlatır gibi oluyor. Bizim müzemizde ise yaşamımızda önemli yere sahip olan araçlar üzerinden, onlardaki anılarımızı, mahallerimizden izleri, Yeşilçam'dan kesitleri görebiliyorsunuz. Hepsi zamanının yaşanmışlıklarını aktarıyor. Buradaki araçlar bizi zaman yolculuğuna çıkarıyor."

Yorumlar (0)