Ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkaracak

Erzurum'un gelişimi ve insanoğlunun ilk çağdan başlayıp günümüze uzanan serüveni ile ilgili bulgu ve önemli eserlerin olduğu Erzurum Müzesi için geri sayım başladı. Müzenin yaz aylarında açılması planlanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 22.05.2023, 19:00
Ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkaracak

Binlerce senelik geçmişiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve kültürel miraslarıyla ön plana çıkan Erzurum'da, tarihi Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetler civarındaki Millet Bahçesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dört sene evvel inşasına başlanılan 11 bin metrekare büyüklüğünde kapalı alana sahip iki katlı Erzurum Müzesi'nde, faaliyetlerde sona gelindi.

Müzede, kentin Türkiye Cumhuriyeti tarihine değin olan gelişimi, insanoğlunun ilk çağdan günümüze uzanan serüveni ile ilgili Eski Taş Çağı döneminden ünik eser ve bulgular, dijital ve görsel materyallerle sergilenecek.

İçinde konferans salonları, sinevizyon, laboratuvar, kütüphane ve çocuk oyun alanı da olan müzenin yaz aylarında açılması planlanıyor.



"Çok büyük bir koleksiyona sahibiz"

Erzurum Müzesi Müdürü Hüsnü Genç, basın mensuplarına, Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük müzesinin bölge ve çevre kentlerden gelen eserlerle çok büyük bir koleksiyona sahip olduğunu dile getirdi.

Müzenin, bölgenin eski ve yakın tarihine ışık tutan bir konumda olduğunu kaydeden Genç, "Müzemizde Eski Taş Çağı döneminden başlayıp Türkiye Cumhuriyeti dönemine değin kentin tarihi gelişimi, hem dijital materyallerle hem de görsel tarihi eserlerle sergileniyor." diye konuştu.

Müzenin girişinde, ziyaretçileri mamut iskeletinin ve onunla ilişkili kalıntıların karşılayacağı bilgisini veren Genç, şöyle konuştu:

"Müzemizde günümüzden yaklaşık olarak 7 bin sene evvelinde Kalkolitik dönemlerde kullanılan iş ve el aletleri, ardından Tunç döneminden, yani 2 binli senelerde insanların yaşamış olduğu sosyal hadiseler sonucunda elde ettikleri metal parçalar, çanaklar, çömlekler ve giysiler var. Hatta bunları balçıktan bal mumu heykellerle destekleyerek, Karaz eviyle canlandırma yaparak gösterdik. Ardından Demir Çağı'nda kullanılan iş aletleriyle sergimiz sürüyor."



"İlk kez sergilenecek eserler var"

Erzurum'da 1967 senesinde kurulan eski müzedeki eserleri de yeni müzeye taşıdıklarını kaydeden Genç, müzenin açılışa hazır duruma geldiğini bildirdi.

Müzenin, Dünya Mimarlar Örgütü tarafından 'İç Mimari Tasarım ve Uygulama' alanında ödüle layık görüldüğünü anımsatan Genç, "Müzede insanoğlunun ilk çağdan başlayıp günümüze değin gelişimini aşama aşama gösterme olanağına sahibiz, yalnızca eser bazında değil, canlandırma ve dijital olarak da gösteriyoruz. Müzemizin inşasında gelişen teknolojinin bütün olanakları kullanıldı." şeklinde konuştu.

Temizlik aşamasının ardından müzenin ziyaretçileri ağırlayacak seviyeye geleceğini ifade eden Genç, "Açılışın ardından turları kabul edeceğiz. Böylece kentin turizmine büyük katkı sunacağız. Müzemizde milattan evvel beşinci yüzyıldaki Türk eserleri, Malazgirt Meydan Savaşı'ndan eserler var. Bu eserleri ülkemizdeki herhangi bir müzede göremezsiniz, ilk kez sergilenecek." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)