Ziyaretçilerini 12 bin yıl öncesine götürüyor

İnsanlığın geçmişine ışık tutan benzersiz eserlerin olduğu Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, 2022 senesinde yaklaşık olarak 300 bin kişiyi ağırladı ve açıldığından bu yana en yüksek ziyaretçi sayısına erişti. Müdür Celal Uludağ, "Müzedeki eserler kronolojik düzende ve kendi dönemlerine dair görsel canlandırmalarla misafirlere adeta o dönemde yaşıyorlarmış gibi bir his veriyor." dedi.

KÜLTÜR-SANAT 31.01.2023, 00:34
Ziyaretçilerini 12 bin yıl öncesine götürüyor

2015 yılında ziyarete açılan ve 30 bin metrekaresi kapalı olmak kaydıyla 60 bin metrekare büyüklüğünde bir alana sahip olan müzede, 'tarihin sıfır noktası' denilen ve Neolitik Çağ'a ışık tutan Karahantepe ile Göbeklitepe gibi şehrin pek çok noktasında süren kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler sergileniyor.

Yüzlerce hayvan ve insan figürünün işlendiği taşlar, kitabeler ve mezarlıkların olduğu Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ziyaretçilerine, milattan evvel 9500'lü senelere tarihlenen ve 'dünyanın gerçek boyutlarıyla yontulmuş ilk eseri' olarak da bilinen 180 santimetre uzunluğundaki 'Balıklıgöl heykeli'ni de görme olanağı sağlıyor.



"Müzede 200 bin eser bulunuyor"

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinden Müdür Celal Uludağ, basın mensuplarına, temeli 2012 senesinde atılan müzenin 2015 senesinde ziyarete açıldığını ifade etti.

Uludağ, şunları kaydetti:

"Müzedeki eserler kronolojik düzende ve kendi dönemlerine dair görsel canlandırmalarla misafirlere adeta o dönemde yaşıyorlarmış gibi bir his veriyor. Burada 200 bin kadar eser mevcut. Bunlardan yaklaşık olarak 10 bin kadarı sergileniyor. Karahantepe ve Göbeklitepe'den çıkartılan eserler burada sergilenmektedir. Dünyadaki en nitelikli müzelerden biri de burası. 

Açılış yaptığımız günden bu yana ziyaretçi sayımız artıyor. 2019'da 250 bin kişiyi ağırlamıştık. Salgına rağmen 2021'de 200 bin kişi buraya geldi. Geçtiğimiz sene ise rekor kırarak 300 bine ulaştık. Şanlıurfa'nın '2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti' seçilmesinin de etkisi olacağını ve bu sene 300 bin sayısını geçeceğimizi öngörüyoruz."

Yorumlar (0)