Ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor

Kapadokya'da bulunan Zelve Açık Hava Müzesi'ne yabancı ve yerli turistler yoğun rağbet gösteriyor.

KÜLTÜR-SANAT 23.05.2022, 00:25
Ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor

Milattan evvel 9. asırdan 1952 senesine değin yerleşim bölgesi olan, kayadan oyma pek çok mekanın yer aldığı açık hava müzesinde manastır, kilise, cami, ev ve yaşam alanları bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan müze, bölgede en fazla ziyaret edilen turizm noktası olarak ön plana çıkıyor.

"Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden"

Nevşehir Turist Rehberleri Odası'ndan Başkan Özay Onur, basın mensuplarına, tabiatın bahşettiği güzelliklerle bezeli bölgenin, özellikle 9 ve 13. yüzyıl arasında papazlara Hristiyanlık eğitimlerin verildiği, söz konusu dinin en önemli merkezlerinden bir olduğunu kaydetti.

Müze ve etrafının, Kapadokya'da peribacalarının en fazla bulunduğu yer olduğuna işaret eden Onur, şu ifadeleri kullandı:

"Burası, Kapadokya'da ilk yerleşim alanı ve en son terk edilen yer. 1950'li senelerde, erozyon sonucunda burası afet bölgesi olarak ilan ediliyor ve insanlar buradaki Aktepe köyüne taşınıyor. O zamana dek burada yaşantı vardı. Burası, Bizans İmparatorluğu döneminde doğal bir kale olarak kullanılıyordu. İçinde kilise ve cami barındıran, halkların değiş tokuşa dek hep birlikte yaşadığı önemli bir yer. Müzenin bir özelliği de kiliselerin ve ikonografilerin daha eski tarihlendirilmesidir. Burada tüneller de mevcut. Bölgemizin en değerli özelliklerinden güvercinlikleri de bünyesinde barındırıyor."

Onur, müzenin kültür-sanat turizmini tercih eden turistler tarafından ziyaret edildiğine işaret ederek, "Japonya ve ABD'nin yanı sıra Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinden daha fazla ziyaretçi çekiyor." diye konuştu.

"Arkadaşlarıma önereceğim"

Güney Kore'den gelen turist Jiyjong Som, ilk kez geldiği bölgenin tarihi yapılarından ve coğrafyasından çok etkilendiğini ifade etti.

Kapadokya'yı gezebilme rüyasının gerçeğe dönüşmesinden dolayı çok mutlu olduğunu aktaran Jiyjong Som, "Buranın manzarası harika. Buradaki her şey ilgi çekici. Güney Kore'ye döner dönmez arkadaşlarıma burayı önereceğim." şeklinde konuştu. 

"Herkes buraya gelip görmeli"

Arkadaşlarıyla birlikte bölgeyi ziyarette bulunan Beste Gündoğar da burada kendisini adeta bir zaman tünelinde gezinti yapıyormuş gibi hissettiğini ve çok etkilendiğini dile getirerek, "Her geldiğimizde sanki geçmiş zamanlarda yaşıyormuşum gibi hislere sahip oluyorum. Bu üçüncü gelişim. Herkes buraya gelip görmeli." dedi. 

Funda Köroğlu da bölgenin her bir köşesinin çok değerli olduğunu fakat Zelve Açık Hava Müzesi'nden ayrı bir zevk aldığını kaydetti.

Yorumlar (0)