Zeytinlerle dolu bir müzeye, tarihi bir yolculuk!

Hatay’ın Altınözü ilçesinde yer alan ve 2017 yılında restore edilip turizme açılan “Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi”, ziyaretçilerini geleneksel yolların yer aldığı tarihi bir yolda gezdiriyor.

KÜLTÜR-SANAT 23.11.2020, 17:37 24.11.2020, 17:26
Zeytinlerle dolu bir müzeye, tarihi bir yolculuk!

Hatay’da yaklaşık 5 milyon zeytin ağacını bünyesinde barındıran, asırlarca zeytinyağ üretimi yapılan ve uzun bir süredir atıl durumda kalan zeytinyağı tesisi, 2017 yılında turizme kazandırıp “Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi” olarak açılmıştı. Restorasyon işleminin ardından müzeye dönüştürülen tarihi alanda, zeytinyağı yapımında eskiden kullanılan geleneksel aletler de sergileniyor.
 


 

Satılan zeytin ve zeytinyağı ile ilçe halkına gelir kapısı sunuluyor


Açıldığı zamandan günümüze yaklaşık 60 bin ziyaretçiyi ağırlayan “Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi’nin yapımında; Altınözü Kaymakamlığı, Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Altınözü Belediyesi önemli roller üstlendi. Yerli turistin yanında yabancı turistleri de ağırlayan müzede; zeytinyağlarının tutulduğu kuyular ve zeytin kırılması kullanımında kullanılan mengene gibi geleneksel zeytinyağı yapımında kullanılan aletler sergileniyor.


Müzenin hediyelik eşya bölümünde satışa sunulan zeytinler ve zeytinyağlarından edinen gelir ile de, ilçe halkına bir nevi gelir kapısı sunuluyor. 
 

Yorumlar (0)