Zeki Müren, 90’ıncı doğum gününde anıldı: Doğum günlerinde ne yapardı? 

Türk Sanat Müziği Günü olarak kutlanan bugün (6 Aralık) aynı zamanda Zeki Müren’in doğum günü. Yaşasaydı 90 yaşına girecek olan Zeki Müren’in hayatı, Türk sanat müziği sevenler tarafından hem merak edilmiş bir yaşamdı. Türk Sanat Müziği Günü’nün öncüsü ses sanatçısı ve şair Onur Akay, bu anlamlı günde, Zeki Müren’in doğum günlerini nasıl kutladığını anlattı. 

KÜLTÜR-SANAT 06.12.2021, 16:00
Zeki Müren, 90’ıncı doğum gününde anıldı: Doğum günlerinde ne yapardı? 

Bugün takvimler 6 Aralık’ı gösteriyor. Her sene düzenli olarak kutlanan Türk Sanat Müziği Günü’nde mutluluk ve gurur yaşanırken bugünün Zeki Müren’in doğum günü olması da sanatseverlerde hüzün uyandırıyor. Bugün yaşasaydı 90 yaşına basacak olan Zeki Müren, sabahın erken saatlerinden bu yana milyonlarca kişi tarafından anıldı ve anılmaya da devam ediyor. 

Bugün 10’uncusu kutlanıyor 

Bugünün Türk Sanat Müziği Günü olarak ilan edilmesinde öncü rol oynayan ses sanatçısı, şair ve yazar Onur Akay, bu güzel günün ilk kez 2012 senesinde kutlandığını aktarıyor. TRT Müzik’e bugünün Türk Sanat Müziği Günü olması konusunda başvuru yaptığını ve kabul edildiğini ifade eden Akay, anlamlı gün olarak Zeki Müren’in doğum gününün seçilmesini şu şekilde açıklıyor: “Zeki Müren, Türk sanat müziğinin en önemli temsilcilerinden biriydi. O, ‘Sanat Güneşi’ olarak bilinirdi. Zeki Müren’in doğduğu gün de Türk sanat müziğinin doğum günü olmalıydı. Bu şekilde düşünüldü ve bu özel gün için 6 Aralık günü karar verildi.” 



“Zeki Müren, doğum günlerinden kaçarmış” 

Onur Akay: “Zeki Müren’in doğum günü öncesinde kendisinin son 18 senede yanında olan en yakın arkadaşı, sırdaşı ile görüştük. Sanat Güneşi’nin doğum günlerinde neler yaptığını sordum. Zeki Müren, kendisinin en önemli günlerinden olan doğum günlerinde sık sık kaçarmış. Bir bebek ya da çocuk gibi olurmuş. Her gün öğle saatlerinde uyanan Zeki Müren, doğum gününde akşamüzeri uyanırmış. 6 Aralık günü gece saatlerinden itibaren evine çiçekler, hediyeler ve dostları gelmeye başlarmış. Herkes neşe içerisinde Zeki Müren’in çevresinde koştururken kendisi içine kapanırmış ve neşelenmezmiş.” 

Kendine gelen çiçekleri komşularına dağıtırdı 

Onur Akay: “Zeki Müren, üst üste hediye ve çiçek gelmesinden o kadar bunalırmış ki çoğu çiçeğin kartına dahi bakmadan komşulara dağıtılmasını istermiş. Koyacak kadar fazla vazo olmadığını söyler ve çiçeklerin heba olmasından yakınırmış. Özel hayatına çok karıştığı için de akrabalarını, annesini ve babasını çok sevmediğini söylermiş.” 



Gönül Yazar’dan Zeki Müren anısı 

Gönül Yazar, Ayşe Taş, Zekai Tunca ve Ayşe Mine gibi Türk sanat müziğinin usta isimleri, bu özel günde Z Kuşağı’na seslendi. Seslenişi sırasında Zeki Müren ile ilgili bir anısını da anlatan Gönül Yazar, şu ifadeleri kullandı: “Hem günümüz hem de Zeki Müren’in doğum günü kutlu olsun. Günümüzde artık Z Kuşağı da var biliyorsunuz. Ben bu kuşağa çok önem veriyorum. Onlar bizim geleceğimiz. En güzel zamanı kaçırdılar belki ama bir gün yakalayacaklarını düşünüyorum. Bir gün Bebek’te bir gazinoda assolist olarak sahneye çıktım. Hemen kapı komşumuz olan bir diğer gazinoda ise Zeki Müren vardı. Zeki Bey’in gazinosu küçüktü. Benim çıktığım yer 1500 kişilikti. Sahneye çıktım ki tüm gazino dolmuş. Ben, yanda Zeki Bey varken benim gazinom nasıl dolacak diye endişelenmiştim. O kadar kişiyi görünce gazinoyu nasıl doldurdum diye şaşırmıştım. Meğerse Zeki Müren’in gazinosunda yer bulamayanlar benim gazinoma gelmişler.” 

Yorumlar (0)