Zamana direnen kasetçi

Konya'da bulunan tarihi bedesten çarşısında esnaflık yapan Eyüp Mermer, dijital müziğe meydan okurcasına kaset satmaya devam ediyor.

KÜLTÜR-SANAT 03.01.2020, 13:10
Zamana direnen kasetçi

Konya'da ikamet eden 71 yaşındaki Eyüp Mermer, 1979 yılında seyyar arabasıyla kaset satmaya başlamıştı. Şu anda ise şehir merkezindeki tarihi bedesten çarşısında bulunan dükkânında kaset satmaya devam ediyor. 

Eyüp Mermer'in dükkânında, arabesk müziğin efsaneleşmiş isimleri başta olmak üzere çok sayıda sanatçının albümü yer alıyor. Mermer'in sahibi olduğu 30 metrekarelik dükkânda, çoğunluğu nostalji, arabesk ve Türk halk müziği eserleri olacak şekilde toplam 60 binin üzerinde kaset var. Müzik kütüphanesi niteliğinde, piyasada bulunması zor eserlerin de yer aldığı dükkânın, çok sayıda daimi müşterisi var. Kasetlerle beraber kasetçalar satışı da yapan Mermer, sevilen sanatçıların unutulmaya yüz tutmuş eserlerini dinleterek müşterilerini adeta tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Neşet Ertaş, Barış Manço'nun kasetleri hâlâ en çok sorulan ve satılan ürünlerin başında yer alıyor.

Teknolojiye meydan okuyor

Eyüp Mermer, kentte kaset satışı konusunda tanınan bir isim haline geldiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"1979 yılından beri kaset satıyorum. Çok daha önceleri seyyar arabayla satıyordum. Uzun senelerdir de buradayım. Başladık bırakamadık. Kaset tamamen bitmesine rağmen elimdekilere ilgi devam ediyor. Olmasa zaten ayakta duramam. CD, DVD çıkmasına karşın kaset hâlen yoğun ilgi görüyor. Çok sayıda müşterim var. Müşterilerim buraya gelirler, araştırıp, istediği eseri bulup, alır giderler. Kasetlerin fiyatı 10 lira. Kasetlerin büyük bölümü depoda duruyor. Müşterimiz kendisi istediği albümü arayıp bulabiliyor. Alfabetik sıraya göre dizimi var ama çoğu da karışık. Benim de bulmakta zorlandığım oluyor."

"Burada her şeyi bulabilirsiniz"

Üniversite öğrencisi Enes Malik Güzelkaya da sık sık dükkâna uğradığını söyleyerek "Kasetten daha kaliteli müziği dinleme imkânımız var. Nostalji boyutunun yanı sıra koleksiyon için de buradan kaset alıyorum. Burada her albümü bulabilirsiniz. Barış Manço'nun piyasada pek bulunmayan bir İngilizce albümünü dahi buradan uygun fiyata aldım." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)