Zafer Algöz: Sinema konservedir, tiyatro taze yemektir

Son zamanlarda Türkiye genelinde oyunculuk mesleğine ilgi gösterildiğine dikkat çeken usta oyuncu ve yönetmen Zafer Algöz, “İnsanlar şöhret olmayı istiyor. Bana da bazı kişiler üzerinden birileri ulaşıyor. Benimle konuşanlara şunu soruyorum: Oyuncu mu olmak istiyorsun, şöhret olmak mı?” dedi.

KÜLTÜR-SANAT 17.01.2023, 14:31
Zafer Algöz: Sinema konservedir, tiyatro taze yemektir

Sinema ve tiyatro ile ilgili görüşlerini dile getiren Zafer Algöz, bugün ve geçmiş zamanlardaki oyunculuk düşüncesini ve komedi türüne duyduğu ilgiyi anlattı.

“Bizim işimiz, her gün tekrar sınava girmektir”

Ustası Mahir Canova'nın sinema ile tiyatro kıyaslamasından örnek veren Algöz, "Temelde ikisi de bir yemektir. Tiyatro taze yemektir, sinema konservedir. Sinemada çıkan güzel bir ürünü binlerce defa çoğaltarak her yerde izletebilirsin. Ancak tiyatroda her akşam o yemeği tekrar aynı lezzeti verecek şekilde yapmak durumundasın. Bu akşam şarkını söyledin, oynadın, oldu bitti. Ancak bir sonraki gün oraya seni seyretmeye gelen kişilere yeniden oynayabildiğini ve söyleyebildiğini kanıtlaman gerek. Kısacası bizim işimiz, her gün tekrar sınava girmektir." ifadelerini kullandı.

“Komedyenlik noktası en yüce mertebedir”

Özellikle son dönemlerde Türkiye genelinde oyunculuk mesleğine çok fazla ilgi gösterildiğine işaret eden sanatçı, "İnsanlar şöhret olmak istiyor. Bana da bazı kişiler üzerinden birileri ulaşıyor. Benimle konuşanlara şunu soruyorum: ‘Oyuncu mu olmak istiyorsun, şöhret olmak mı?’ Oyuncu olmayı düşünüyorsan bu oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. Oyuncu şeklinde adlandırılan kişiler 55 yaşının sonrasında bir yerlere gelmeye başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Komedinin her zaman farklı bir yeri olduğunu aktaran Algöz, “Komedi oynamak oldukça zor bir iş. Oyuncu olan bir kişinin komedyenlik noktasına gelmesi en yüce mertebedir. Çünkü komedyen, Fransızca da ‘her şeyi oynayan aktör’ manasındadır” diye konuştu.

Yorumlar (0)