Yüzüklerin Efendisi’nin kayıp senaryoları bulundu!

J.R.R. Tolkien'in başyapıtlarından biri olarak bilinen Yüzüklerin Efendisi ile ilgili yeni bir bilgi ortaya çıktı. Uzun süredir kayıp olduğu bilinen senaryolar bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 15.03.2022, 17:49 16.03.2022, 16:50
Yüzüklerin Efendisi’nin kayıp senaryoları bulundu!

J.R.R. Tolkien‘in kült eseri ‘Yüzüklerin Efendisi‘, fantastik türün en önemli yapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Kitabın fenomen uyarlamasını P. Jackson üstlenirken, Tolkien, hayatı boyunca ayrı ortamlara uyarlama fikrini tartışma konusu yaptı.

Son çıkan iddialara göre, 1950’li yıllarda yazılan radyo uyarlamasının uzun süredir kayıp olan metinleri ortaya çıktı. Söz konusu orijinal senaryoları, Oxford Üniversitesi‘nde çalışan olan bir akademisyen buldu.

Senaryolar, arşivden çıktı

Keşif, ‘Güç Yüzükleri‘nin (The Rings of Power) yayınlanmasına az bir süre kala ortaya çıktı. Bu yapım, Tolkien’in kitaplarına sadık kalmaması sebebiyle tepkilere neden oldu ve 2 Eylül’e sarktı.

İngiliz medyasının haberine göre, Oxford’da görevli bir akademisyen, BBC arşivlerini araştırdı. Bu araştırmalar sonucunda 1955 ve 1956’da yayınlanmış olan 12 radyo bölümünün bulunduğu iki dizi orijinal senaryo ortaya çıktı. Bu durum, yapımın hayranları ve akademisyenler arasında heyecana yol açtı.

Tolkien’in eserini, yapımcı Tiller radyoya uyarladı. Öte yandan arşivden çıkanlara bakıldığında, Tolkien’in, Tiller’ın metninin üzerine kırmızı kalemle pek çok not aldığı dikkat çekiyor.

Bununla beraber BBC arşivlerini inceleyen ve metni keşfeden akademisyen Stuart Lee, “Senaryoların kaybolduğunu anlatıyorlardı fakat metinler hala duruyor. Bunlar, Tolkien’in yaşadığı sürece Yüzüklerin Efendisi’nin profesyonel tek dramatizasyonu. O zamanlar bu, o kadar önemli görülmüyordu.” şeklinde konuştu.

BBC Yazılı Arşiv Merkezi / The Tolkien Estate Limited

Keşif, kitapta yer alacak

Lee’nin bu keşfi, yakında çıkması planlanan The Great Tale Never End: Essays in Memory of Christopher Tolkien (Büyük Masallar Asla Bitmez: Tolkien Anısına Denemeler) isimli kitapta da yer alacak. Bu kitapta birçok akademisyen, Tolkien’in pek çok edebiyata kazandıran çocuğu Christopher Tolkien’i anlatıyor.

Bodleian Kütüphanesi’nde görevli Tolkien arşivcisi C. Mcllwaine ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kitabının yayınlanmasının ardından uyarlanmasını kabul etmekle kalmadı, senaryo yazarlarıyla aynı zamanda çalışmayı, diyalog ile anlatım dengesini ayarlamayı, metni kısaltmayı ve böylece kitabın radyo ve sınırlı ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde ayarlamayı kabul etti. Bu oldukça heyecan verici ve zamanında yapılmış bir keşif.”

Yorumlar (0)