Yurttaş Kane (Ciziten Kane) Filminin Konusu - İzle

KÜLTÜR-SANAT 25.11.2020, 22:55 25.11.2020, 23:15
Yurttaş Kane (Ciziten Kane) Filminin Konusu - İzle

Yurttaş Kane (Ciziten Kane); dram ve gizem kategorisinde çekilen, 1941 yapımı uzun metraj filmdir. Film, dönemin Amerika'sında yaşanan sosyo-politik bilinçaltını konu edinmiştir.

Yurttaş Kane yani Charles Foster Kane ünlü bir iş adamıdır. Son derece gösterişli bir hayatı vardır. Bir insanın isteyebileceği her şeye sahiptir ve günden güne zenginliğine şöhret katmaktadır. Ancak ani bir şekilde ölüm döşeğine düşer. Ölmeden hemen önce söylediği "Rosebud" kelimesi, çevresi tarafından anlaşılmaz bir gizem doğurur. Bu gizemi çözme işi gazeteci Jerry Thompson'a aittir. Ancak bu macera düşünüldüğünden daha zordur. Thompson, tek bir kelime ile Kane'in hayatına dair önemli ipuçları yakalamak için neredeyse bir dedektif gibi çalışır. Kane'in eşi, arkadaşları ve ailesiyle görüşmeler yapar. Yaptığı her görüşmenin ardından çok önemli bilgilere ulaşır.

Fragman İzle

Yurttaş Kane filmine konu olan "Rosebud",  gül goncası ya da ana rahmi anlamına gelebiliyor. Bu da aslında zekice düşünülmüş bir puzzle parçası demektir. Kane'in hiç sahip olamadığı belki de sahip olup kaybettiği bir imgedir. Bu gizemi çözerken Kane, çevresindeki insanların gözünden anlatılmaktadır. Bu nedenle aslında onu farklı açılardan görüp, her yanıyla tanımış oluyoruz.

Yurttaş Kane Filminin Oyuncuları

Yurttaş Kane (Ciziten Kane) filmi, özellikle başrol oyuncularının kariyer arşivlerine altın harflerle yazılmıştır. Charles Foster Kane rolünü canlandıran Orson Welles aynı zamanda filmin yönetmenliğini, yapımcılığını ve senaristliğini yapıyor. Gazeteci Jerry Thompson rolüne William Alland hayat veriyor. Çok geniş bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmin diğer oyuncularından bazıları ise; Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead, Everett Sloane gibi önemli isimlerdir.

Yurttaş Kane Filminin Bütçesi

1941 yılında izleyiciye sunulan Yurttaş Kane (Ciziten Kane) , 1942 yılında 9 dalda Akademi Ödülleri’ne aday olmuştur. Ancak şansı yalnızca "en iyi senaryo" dalında yaver gitmiş ve bir ödül almayı başarmıştır. 1989 yılında ise Kongre Kütüphanesi, filmin Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesi yönünde karar vermiştir. Dönemine göre son derece modern montaj ve makyaj teknikleri gibi yenilikçi teknikler kullanılarak çekilen film, o dönem imkânlarına göre 686.000 dolara mal olmuştur.

Yorumlar (0)