Yumuktepe Höyüğü'nde bulundu: Bizans dönemine ait

Mersin'de bulunan ve milattan önce 7 binli senelere uzanan geçmişiyle dikkatleri üzerine çeken Yumuktepe Höyüğü'nde bu sezon kazı faaliyetlerinde Bizans dönemine ait depolama çukuru bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 09.09.2021, 23:38 11.09.2021, 17:07
Yumuktepe Höyüğü'nde bulundu: Bizans dönemine ait

Yaklaşık bir ay evvel başlayan tarihi höyükteki kazıları, İtalya'nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığında, 25 kişiden oluşan ekip yürütüyor.

Bizans dönemine ait kalıntılar

Bu sene höyüğün farklı bölgelerinde yapılan kazı çalışmalarında, Bizans dönemine ait çok sayıda testi ve depolama çukuru bulundu.

"Ekim ayı sonuna dek devam edecek"

Kazı başkanı Caneva, basın mensuplarına, bu yıl bölgede 28'inci kazı sezonunu gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Bölgede yaklaşık olarak bir aydır kazı çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Caneva, çalışmalarının ekim ayı sonuna dek devam edeceğini kaydetti.

Caneva, bu sene kendisinin son kazı faaliyeti olacak höyükte, küçük izlerden yola çıkarak, toplumun ne şekilde organize edildiğini, sosyal ve ekonomik ilişkilerini anlamaya çalışacaklarını belirtti.

"Açık hava müzesi olacak"

Yumuktepe Höyüğü'nde çok güzel gelişmelerin yaşandığı bilgisini de paylaşan Caneva, "Faaliyetlerimizde Bizans dönemine ait depolama çukuru ve içerisinde çok sayıda testi çıktı. Testiler yekpare olarak ortaya çıkarıldı. Çok iyi bir haberimiz daha var. Geçtiğimiz hafta kurulda son incelemesi gerçekleştirildi, onay verildi, şimdi burası açık hava müzesine çevrilecek. En kısa süre içerisinde, belki bir, iki yılda bu olacak. Kazı çalışmaları sona erdiğinde Yumuktepe için başka bir dönem başlıyor olacak. Açık hava müzesi turistler ve halk için çok güzel olacak." şeklinde konuştu.

Caneva, höyüğün çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptığını, bölgede milattan önce 7 binden başlayarak milattan sonra 14. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşimin olduğunu söyledi.































Yorumlar (0)