Yörük yadigarı çalgı sipsi, Burdur’da taçlandırıldı!

Teke yöresinin simge çalgı aletlerinden biri olan ‘Dirmil sipsi’ ye tescilli belge! Sipsiye Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verildi.

KÜLTÜR-SANAT 03.12.2020, 16:48 04.12.2020, 18:05
Yörük yadigarı çalgı sipsi, Burdur’da taçlandırıldı!

Burdur’un Altınyayla ilçesinde geniş bir ün kazanmış olan Yörük müzik çalgısı sipsi tescillendi! Teke yöresine özgü olan Türk Halk Müziği nefesli çalgısı sipsi, Kaymakamlık önderliğinde tescilli bir marka olması için girişimler yapılmıştı. 
 


 


Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuran kaymakamlık, sipsiye coğrafi işaret belgesi verilmesi için beklemeye başladı. Başvuruyu değerlendiren kurum, kültürel bir miras olarak sipsiyi değerlendirdi. "Dirmil sipsisi" adı verilen Yörük çalgısı, coğrafi işaret belgesi almış oldu. 
 


 

Dirmil Sipsi’den 13 farklı ses çıkabiliyor


Bir altta diğer beşi üstte toplamda altı perdeye sahip olan sipsiden, eğer iyi kullanılırsa 13 farklı ses çıkarılabiliyor. Teke yöresinde genel olarak gurbet havalarında çalınan sipsi, günümüzde usta kullanıcılar sayesinde yaşatılıyor. Belgeyle birlikte yöre halkı da, sipsinin gelecek kuşaklara tescilli bir şekilde aktarılıyor ve unutulmayacak bir eser olmasının mutluluğunu yaşıyor.
 

Yorumlar (0)