Yol çalışmaları sırasında tarih fışkırdı

Ordu’ya bağlı Fatsa ilçesinde yol genişletme çalışmaları esnasında 2 bin senelik olduğu tahmin edilen lahit mezarları ile mezar içerisinde ziynet eşyaları bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 17.09.2021, 00:53 17.09.2021, 17:44
Yol çalışmaları sırasında tarih fışkırdı

Fatsa Belediyesi personelleri, Kurtuluş Mahallesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürdüğü sırada beton bir tabaka fark etti. Bulunan yapıların, yaklaşık olarak 2 bin sene öncesine dayanan lahit mezarları olduğu ortaya çıktı.

Ziynet eşyaları, insan kemikleri...

Durumun bildirilmesi üzerine olay mahalline gelen yetkililer, ilk mezarı açtıklarında içerisinde değerleri ziynet eşyaları, insan kemik kalıntıları ve çeşitli tarihi bulgulara ulaştı. 

Geniş güvenlik önlemi

Yetkililerin, bölgede gerçekleştirdikleri çalışmaların akabinde mezar içerisinde bulunanlar koruma altına alınırken, Fatsa İlçe Emniyet Müdürlüğü personelleri, bölgede geniş kapsamlı güvenlik önlemi aldı.

Diğer yandan, mezarların bulunduğu bölgenin yaklaşık 100 metre uzağında manastır olduğu, seneler evvel kendiliğinden yıkıldığı belirtildi.

"Eskiden bir manastır olduğu söyleniyor"

Mahalle sakini Altan Güneş, “Burada eskiden bir manastır olduğu söyleniyor. Buranın yaklaşık olarak 800 metre kadar bir kısmı da sit alanı olarak ayrılmış bir yer. Çıkan lahit mezarlar yol üzerinde. Belediye tarafından çalışıldığı sırada tesadüfen bulunuyor. Kepçe tarafından kırılmış bir kral mezarı olduğu belirtiliyor. Cam ve bakıra benzeyen eşyalar bulundu. Ne çıkacağını henüz bilemiyoruz.” şeklinde konuştu.

















Yorumlar (0)