Yılların nakkaş ustası, eserlerini modern zamanla birleştirdi

Nakkaş Leyla Aslan, ipliklerini kalem, kasnağını da tuval olarak kullanarak ünlü isimleri, çektiği fotoğrafları ve İstanbul manzaralarını resmediyor. 

KÜLTÜR-SANAT 10.08.2021, 17:39
Yılların nakkaş ustası, eserlerini modern zamanla birleştirdi

İllüstratif nakkaş Leyla Aslan, “ipliklerle resim yapmak” olarak tanımladığı sanatında farklı bir deneyim ortaya koyuyor. İpliklerle kumaş üzerinde desen çizdiğini belirten Aslan, 1995-1996 senesinde geleneksel nakış eğitimi aldığını fakat değişen geleneklerle birlikte icra ettiği sanatını da değiştirdiğini anlatıyor: “İlgi alanımı ipliklerle göstermek, resmetmek istedim. Resimle ilgiliyim ve resmi çok seviyorum. Bu durum, yaptığım işlere de yansıdı. Geleneksel nakışta biraz daha kalıplara ve renklere bağlı kalınarak çalışılır. Ben bunun dışına çıktım. Şehir temalı, İstanbul temalı nakışlar üzerinde çalıştım. Kendi çektiğim fotoğrafları işledim. Şimdi de portre çalışmalar yapıyorum.” 



Şehir şehir gezerek nakış eğitimi veriyor 

Aslan: “4 sene boyunca pek çok şehir gezerek nakış eğitimi verdim. Pandemi dönemiyle birlikte de derslerimizi çevrim içi yaptık. Çevrim içi derslerimize hem yurt içinden hem de yurt dışından katılım oldu. 4 hafta boyunca haftada 2 gün ders yaptık. Yüz yüze derslerimiz de Kadıköy’deki atölyemde devam etti.” 



“Nakış deneyimi olmayanlarla çok güzel ilerledik” 

Aslan: “Çevrim içi eğitimle nasıl nakış öğrenileceği merak konusu. Açıkçası ben de başlarda çevrim içi öğretebilir miyim diye tereddüt ediyordum ama hiç bilgisi olmayan kişilerle bile çok güzel ilerledik. Herkes başarılı oldu. Aynı saatteki gruplara en fazla 6 kişi aldık. Başarılı şekilde dersleri yürüttük. Bu malzemelere çok kolay şekilde ulaşılabiliyor. Hiç eğitim almamış hiç nakış yapmamış kişiler de bunu kolaylıkla yapabilir.” 



Portre çalışmalarında ince iplikler ve çeşitli renk tonları kullanıyor 

Portreleri kasnağına işleyen Leyla Aslan: “Nakışta kumaşın renkli ve pamuklu olması çok önemli. Kumaşın ipliklerin rengiyle uyumlu olması, kullanılan çok fazla rengin de ahengi yakalaması mühim. Ortalama 4-5 renk bizim işimizi görüyor. Renk seçerken tonsürton kullanmak gerek. Çok fazla renk seçmektense bir rengin pek çok tonunu kullanmak cazip oluyor. Özellikle portre çalışmalarımda daha ince iplikler ve çok fazla ton kullanıyorum. Bazen ipin katlarını ayırarak daha da inceltip kullanıyorum. Yaptıklarımı görmek isteyenler ya da ders almak isteyenler sosyal medya hesabımdan fotoğraflara bakabilirler.” 



Çalışmalarını yurt dışında da sergilemek istiyor 

Leyla Aslan: “Çalışmalarımı ülke içinde olduğu kadar ülke dışında da sergilemek istiyorum. Yeni çalışmalarım, projelerim var. Kendi yaptığım ipliklerin yanında farklı materyaller de kullanmak istiyorum. Hedefim, kış döneminde bir sergi açmak.” 

Yorumlar (0)